NASA'nın uzay aracı asteroide çarptı

NASA'nın DART isimli uzay aracı, Dünya'dan yaklaşık 11 milyon kilometre uzaktaki asteroide, planlandığı şekilde başarılı bir çarpma gerçekleştirdi. NASA, Hubble ve James Webb teleskoplarından gelen çarpışmanın ayrıntılı görüntülerini ilk kez paylaştı.

NASA, yörüngesini değiştirmek amacıyla DART adlı uzay aracının bir asteroide çarptığı “gezegen savunma testinin” ilk ayrıntılı görüntülerini yayınladı.

Bununla birlikte 325 milyon dolarlık DART'ın fotoğrafları, uzay aracının yaklaşımını ve ardından çarpışma anının parlaklığını gösteren iki renkli hızlandırılmış animasyonda birleştirildi.

Fotoğraflar, NASA’nın James Webb ve Hubble uzay teleskopları tarafından çekildi.

Görüntülerde Dünya'dan 11 milyon kilometre uzaktaki asteroit Didymos'un uydusu Dimorphos üzerindeki çarpmasının etkisi görülüyor.

NASA’nın başkanı olan eski astronot Bill Nelson, "Webb ve Hubble, NASA'da her zaman doğru olduğunu bildiğimiz şeyi gösteriyor: birlikte çalıştığımızda daha fazlasını öğreniyoruz. Webb ve Hubble ilk kez, kozmostaki aynı hedeften aynı anda görüntü yakaladı. Tüm insanlık, Webb, Hubble ve yer tabanlı teleskoplarımızdan DART görevi ve diğerler hakkında gelecek keşifleri sabırsızlıkla bekliyor” ifadelerini kullandı.

Bilim insanlarının bu süreçte,asteroidin yörüngesinde herhangi bir sapmayı değerlendirmek için yer tabanlı teleskoplar aracılığıyla Dimorogos’u inceleyecek.

# NASA # Asteroid # uzay