TEMSAN'dan yeni teknoloji: Yürüdükçe elektrik üretilecek

Artık yürüdükçe elektrik üretmek mümkün. Nasıl mı? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ilgili kuruluşlarından TEMSAN, BASTEM isimli bir protatip geliştirdi. Bu protatip liseler, üniversiteler ve yaya geçitlerine yerleştirilecek ve böylece elektrik üretmesi sağlanacak.

Yürüdükçe elektrik üreten teknoloji geliştirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ilgili kuruluşlarından TEMSAN'ın geliştirdiği ürünlerden biri olan BASTEM yürüdükçe elektrik üretiyor.

Bu cihazla mekanik sıkışmayı gerilime dönüştüren diskler yardımıyla elektrik üretilebiliyor.

Şu anda prototipi üretilen cihazda hedef liseler, üniversiteler ve yaya geçitleri. Kaldırıma ya da parka yerleştirilmesinin ardından insanlar yürüdükçe elektrik üretilebilecek.

Cihazla adım başına 0.03 W enerji üretiliyor.

Öte yandan TEMSAN tarafından geliştirilen ürünlerden biri olan MOBİTEM’le de tarımsal arazilerin sulanabilmesi için gerekli enerjinin güneşten karşılanması hedefleniyor.

Bir römorkun üzerinde yer alan yerli güneş panelleriyle üretilen elektrik, tarımsal sulama faaliyetlerinde kullanılabiliyor.

Gündüz üretilen elektrik eğer tüketilmezse içinde bulunan aküler sayesinde depolanabiliyor ve gece de kullanılabiliyor.

MOBİTEM araçların arkasında taşınabiliyor. İlk prototipi saatte 2.1 kilovatsaat elektrik üretebiliyor. 

Ürün şu anda Türkiye’de 10 ilde kullanılıyor

TEMSAN’ın çalışmaları ile ilgili değerlendirme yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerjide yapılan her verimlilik hareketinin kıymetli olduğunu belirtti., “Bizim gibi enerjide dışa bağımlı ülkelerde TEMSAN’ın hayata geçirdiği gibi verimlilik ve yenilenebilir çözümler çok önemli. Bu alana yapılan her yatırım Türkiye’nin geleceğine yapılmış oluyor. TEMSAN’ın gelecekte gurur duyacağımız bir çok işe daha imza atacağına inancımız tam.” dedi.

Dönmez, prototipi geliştirilen cihazların yakın zamanda seri üretime geçmesi yönünde hazırlıklarının da tamamlandığını söyledi.