Türkiye-Suriye yakınlaşmasından ABD rahatsız oldu

ABD, Türkiye’nin Suriye ile olan ilişkilerinin düzelmesine karşı çıktı. Türkiye, Suriye ve Rusya’nın bakanlar düzeyinde yaptığı görüşmeyi değerlendiren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ülkelerin Beşar Esad yönetimi ile ilişkilerini düzeltmesini desteklemediklerini söyledi.

Türkiye’nin Suriye ile ilişkilerini normalleştirmesi adımlarıyla ilgili ABD’den ilk değerlendirme yapıldı. Washington yönetiminin normalleşmeye karşı olduğu açıklandı.

Günlük basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’a  Moskova’da Türkiye, Suriye ve Rusya Savunma Bakanlarının yaptığı zirve soruldu. ABD’nin Esad hükümetine karşı tutumunu değişmediğini söyleyen sözcü, Türkiye’nin ilişkileri normalleştirmesini desteklemediğini belirtti.

Söyleyebileceğim tek şey politikamız değişmedi. Beşar Esad'ı eski durumuna döndürmek için ilişkilerini iyileştiren veya destek veren ülkeleri desteklemiyoruz.

Washington, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile Moskova’da bir araya gelerek terörle mücadele konusunu görüşmelerinden rahatsız oldu. ABD’nin Türkiye ile temas kurup kurmadığı da soruldu ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne. Price, Türkiye’nin adını kullanmadan “bütün müttefiklerimize ve ortaklarımıza ilişkileri normalleştirmenin zamanı olmadığını, ilişkileri ilerletmenin zamanı olmadığını açıkça belirttik” yanıtını verdi.

Ülkelerin Suriye’ye yaptırımlarını devam ettirmesi çağrısı yapan ABD Dışişleri sözcüsü, kalıcı bir siyasi çözüm için BM ve diğer ortaklarla çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ABD’nin Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesine karşı olduğunu söylemişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

# Amerika Birleşik Devletleri # beşar esad # suriye # türkiye # rusya # Ned Price