ABD Basınında Kremlin'le görüşme iddiası

Rusya, Ukrayna’ya askeri operasyonunu sürdürüyor. Kiev’e silah ve para vererek savaşı besleyen Batı ise, Amerikan basının deyimiyle “Ukrayna yorgunu..." Çalışanların hayat pahalılığı karşısında kazan kaldırdığı Avrupa’da, grevler hükümetleri tehdit ediyor.

NATO’nun doğuya genişlemesini önleyen Rusya, Ukrayna operasyonunda 7 ayı geride bıraktı. 4 bölgenin halk oylamasıyla Rusya’ya bağlanmasının ardından Kiev'in Moskova ile müzakerelere ABD baskısı ile yanaşmaması, Avrupa'daki ülkeleri bir açmaza soktu.

ABD ve Batı’nın, Ukrayna'yı kışkırtmasıyla başlayan çatışma ortamı ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, darbeyi en çok batı ekonomisine vurdu. Avrupa ülkelerinde grev dalgası yayılıyor, iç siyasette çatlaklar büyüyor. Rusya'ya karşı ABD'nin peşinden giden Avrupalı liderler, krizden kurtulmanın yollarını arıyor.

Amerikan Washington Post Gazetesinin haberine göre, ABD yönetimi Batılı ortaklarının da yaşadığı “Ukrayna yorgunluğu”nun farkında ve Kiev'e Moskova ile müzakere kapısını açması için baskı yapıyor. Biden yönetiminin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’e, Rusya ile görüşmeme kararını değiştirmesi için telkin yaptığı belirtiliyor.

Amerikan medyası, ABD Başkanı Jo Biden’ın Haziran ayındaki bir telefon görüşmesi sırasında, sürekli silah talebinde bulunan Zelenskiy’i azarladığı haberini yayınlamıştı. Kaynaklara göre Biden'ın, Zelenskiy’e sesini yükselterek “Biraz daha minnettar olabilirsin” diye çıkıştığı kaydedilmişti.

Öte yandan Amerikan Wall Street Journal gazetesi de Beyaz Saray’ın Kremlin ile gizli görüşmeler yaptığını yazdı.

Habere göre, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dış politika danışmanı Yuri Ushakov ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Nikolai Potrushev ile görüştü. Gazeteye konuşan bir ABD'li yetkili, Beyaz Saray'ın bu görüşmelerden umutlu olmadığını, ancak Rusya ile iletişim kanalı açılmasının önemli olduğuru söyledi.

Wall Street Journal’ın haberi, Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov'a soruldu. Peskov, Beyaz Saray ile görüşmeye dair yorum yapmadı ancak Rusya'nın müzakerelere açık olduğunun altını çizdi.

# Wall Street Journal # rusya # Ukrayna # dimitri peskov # abd