ABD'ye bir darbe de Nepal'den: Nepal yönünü Çin'e çevirdi

Güneydoğu Asya’nın devrimci ülkelerinden Nepal’de Maocu lider Pushpa Kamal Dahal, geniş bir koalisyon hükümetinin başbakanı oldu. Nepal Devrimi’nin önderlerinden olan Dahal döneminde, önceki ABD yanlısı çizginin aksine ülkenin Çin’le ilişkilerini güçlendirmesi bekleniyor.

Atlantik bu kez Nepal'de kaybetti. 20 Kasım’daki parlamento seçimlerinin ardından Maocu, Marksist-Leninist koalisyonu kuruldu. Nepal Komünist Partisi - Maocu Merkez lideri Pushpa Kamal Dahal , ülkenin yeni başbakanı oldu.

Nepal’de 20 Kasım Seçimleri sonrasında hiçbir parti ya da ittifak tek başına iktidar kuracak çoğunluğa ulaşamadı. Demokratik Sol İttifak da hükümetinde anlaşamayınca NKP Maocu Merkez ve NKP Birleşik Marksist Leninist liderliğinde yeni bir koalisyon hükümeti kuruldu.

Nepal Krallığı’na karşı 1996-2006’daki Nepal İç Savaşı’nda Nepal Halk Kurtuluş Ordusu’na önderlik eden Dahal'ı zorlu bir süreç bekliyor. 30 milyon nüfuslu Nepal, Hindistan ve Çin arasında olması sebebiyle Çin, ABD ve Hindistan arasında güç çekişmelerinin yaşandığı bir ülke konumunda.

Seçim sonuçlarının Batı basınına yansıması ise “Nepal’de Çin Kazandı” başlıklarıyla oldu. ABD medyası şimdiden Çin ile iyi ilişkileri olan koalisyon partilerini yıpratma kampanyası başladı.

# nepal # çin # abd