Aliyev'den Paşinyan'a Zafer gününde Zengezur hatırlatması

Azerbaycan, Karabağ Zaferi'nin 2. Yılını kutladı. Türkiye-Rusya-Azerbaycan işbirliğiyle kazanılan "Zafer Günü" dolayısıyla hem Bakü’de hem de özgürleştirilen topraklarda törenler düzenlendi.

Karabağ’da 27 yıllık Ermenistan işgaline 44 günlük operasyonla son veren Azerbaycan, zaferin 2. Yılını kutladı. Türkiye-Rusya-Azerbaycan işbirliğiyle kazanılan zafer dolayısıyla hem Bakü hem de sembol şehir Şuşa’da zafer coşkusu vardı.

“8 Kasım Zafer Günü”, kutlamaları kapsamında Bakü'nün çeşitli bölgelerinde düzenlenen yürüyüşlere, askeri lise öğrencileri ve Karabağ Savaşı gazileri katıldı.

Yürüyüş öncesinde şehitler saygı duruşu ile anıldı, Azerbaycan Milli Marşı okundu. Askeri bandonun marşlar seslendirdiği yürüyüşe vatandaşlar da eşlik etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Zafer Günü’nü Karabağ’ın stratejik kenti Şuşa’da kutladı. Aliyev törende yaptığı konuşmada hem Ermenistan’a hem de Batı’ya önemli uyarılar yaptı. 2023'te askeri harcamaların rekor düzeye yükseleceğini söyleyen Aliyev, "Ermenistan'da savaşın sonuçlarını kabullenmek istemeyen güçler ortaya çıkmaya başladı.” dedi.

Aliyev, Zengezur Koridoru konusunda da Ermenistan'a tepki gösterdi. Erivan'ın Azerbaycan ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında karayolu bağlantısı kurmayı üstlendiğini hatırlatan Aliyev, "2 yıl geçti bir hareket yok, Daha ne kadar beklememiz gerekiyor?" diye sordu.

8 Kasım Zafer Gününde Vatan Savaşı’nın şehitleri de unutulmadı. Azerbaycanlılar, vatan topraklarının işgalden kurtarılması için canlarını feda eden 2 bin 908 şehidi anmak için şehitliklere akın etti.

Yağmurlu havaya rağmen şehitliğe gelen ziyaretçiler zaman zaman gözyaşlarına hakim olamadı.

Karabağ Zaferi dolayısıyla, Azerbaycan’ın dış temsilciliklerinde de törenler düzenlendi. Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ndeki Zafer Günü resepsiyonuna, Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs’ün yanı sıra çeşitli ülkelerin büyükelçileri ile İranlı siyasi ve askeri yetkililer katıldı.

Pakistan'ın Pencap eyaletinde de yüzlerce kişi bir araya gelerek "Karabağ Azerbaycan'dır" yazısı oluşturdu.

# Azerbaycan # Nikol Paşinyan # Zengezur koridoru # Karabağ zaferi