Çin'den ABD'ye Tayvan uyarısı: ''Çin'in iç meselesidir''

Çin'den, ABD'nin “Pekin, Tayvan’ı birleştirmek için hızlandı” açıklamalarına tepki geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD’yi iç işlerine karışmaması konusunda uyardı.Tek Çin ilkesinden geri adım atılmayacağı hatırlatıldı.

Washington yönerimi her fırsatta Pekin’in Tek Çin politikasını hedef alıyor. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Pekin’in Tayvanı birleştirmek için hazırlıklarını hızlandırdığı açıklaması Çin’in tepkisini çekti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de basın toplantısı düzenledi. Tayvan'daki statükonun, Boğaz'ın her iki yakasının bir ve aynı, Çin'in parçası olduğunu vurguladı.

Blinken’ın bilinçli olarak “Tek Çin” politikalarını çarpıttığını söyleyen Çin Dışişleri Sözcüsü, adadaki ayrılıkçı eylemlerin arkasında ABD’nin olduğunu söyledi. “Tek Çin” ilkesinden asla taviz vermeyeceklerini vurguladı. Bu ilkenin ABD ile diplomatik ilişkilerin siyasi ön koşulu olduğunu hatırlattı.

Sözcü Mao, "Tayvan sorununun nasıl çözüleceği tamamen Çin'in iç meselesidir” dedi. Sorunu barışçıl yöntemlerle çözmek istediklerini, fakat her ne biçimde olursa olsun ayrılıkçı hareketlere ödün veremeyeceklerini kaydetti.

# çin # abd # Tayvan