Şi Cinping ÇKP kurultayını güvenlik vurgusuyla açtı

Çin Komünist Partisi’nin 20. Genel Kurultay, Başkent Beijing’te yapılıyor. Çin’in en önemli siyasi toplantısına, ülke genelinden yaklaşık 2 bin 300 delege katılıyor. Kongrede, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 3. kez Parti Genel Sekreteri seçilmesi bekleniyor.

Çin Komünist Partisi 20. Genel Kurultayı, Başket Beijingde toplandı. 5 yılda bir yapılan Genel Kurultayı Çin Halk Cumhuriyeti’nin gelecekteki siyasi doğrultusu ve yönetimde yer alacak kadrolar belirlenecek.

Ülke genelinden 2 bin 296 delegenin katıldığı toplantıda, ÇKP Genel Sekreteri ve Devlet Başkanı Şi Cinping, Merkez Komite Çalışma Raporu’nu kongreye sundu. Raporda, parti yönetiminin son 5 yıldaki icraatları ve geleceğe dönük hedefleri yer aldı.

Şi Cinping şunları ifade etti: 

- Çin, dünyaya yeni fırsatlar sunmaya, barışa ve ekonomik kalkınmaya katkı vermeye devam edecek. 2049 yılına kadar “modern sosyalist bir ülke inşa etme” hedefi ile uygarlığın ilerlemesine önderlik etmeye odaklanacağız.

Kongrenin açış konuşmasını yapan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, kendi liderliği dönemindeki en önemli başarının yoksullukla mücadele olduğunu vurguladı. Yoksulluğu ortadan kaldırmayı "yüzyıl hedeflerinden ilki” olarak tanımlayan Şi, ÇKP'nin 100. Kuruluş yıldönümü kutladığı 2021'de bu hedefe ulaşıldığını söyledi ve ekledi:

- 832 yoksul ilçe ve 100 milyona yakın kırsal nüfus yoksulluktan kurtarıldı. 9,6 milyon yurttaş, dezavantajlı bölgelerden yeni bölgelere taşındı. ortalama refahı, çin halkının bin yıllık rüyasıydı. bunu başararak, ülkeyi, kalkınmada tarihsel başlangıç noktasından daha yüksek noktaya taşıdık. her yönüyle ortalama refaha sahip bir toplum yarattık.

Şi, gelecek dönemde, Çin'in yüzyıl hedeflerinden ikincisi olan, 2049'a kadar "modern sosyalist toplumu inşa etme" çabalarına odaklanacaklarını söyledi.

Çin Devlet Başkanı'nın Tayvan konusundaki mesajları ise uzun süre alkışlandı. Şi Cinping, Tayvan adasının ana kara ile birleşmesini tamamlama sözü verdi. ÇKP’nin, “Tek Çin” ilkesi doğrultusunda ülkenin birliğinin yeniden sağlanması stratejisinde kararlı olması gerektiğini vurguladı. ABD ve Batı’yı Tayvan konusunda uyardı.

- Tayvan, Çin halkının meselesidir ve kararı da çin halkı verecektir. Dış müdahaleyi asla kabul etmiyoruz. Bu konuda güç kullanmayı dışlamıyoruz. ayrılıkçı hareketleri durdurmak için gereken her türlü tedbiri alacağız.

 22 Ekim’de sona erecek Ulusal Kongre’de, Devlet Başkanı Şi Cinping’in 3. kez ÇKP Genel Sekreterliğine seçilmesi bekleniyor. Bu durumda Şi, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao Zedung’dan sonra parti liderliğini ve devlet başkanlığını iki dönemden fazla sürdüren ilk yönetici olacak.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping çkp Çin Komünist Partisi