İngiltere’de Rishi Sunak dönemi başladı

İngiltere’de Rishi Sunak, Başbakanlık görevini devraldı. Sunak, başbakan sıfatıyla yaptığı ilk açıklamada, İngiltere’nin derin bir ekonomik krizin içinde olduğunu söyledi. Önceliğinin ekonomik istikrarı yeniden sağlamak olduğunu belirtti.

İngiltere’de, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin yeni lideri seçilen Rishi Sunak, Kral 3. Charles'tan hükümeti kurma görevini aldı. Sunak, İngiltere'nin 57. başbakanı oldu.

Başbakanlık Konutu önünde halka seslenen Rishi Sunak, “İngiltere derin bir ekonomik krizin içinde” dedi. Önceliğinin ekonomik istikrarın ve piyasalarda güvenin yeniden sağlanması olduğunu belirtti. Partisine birlik çağrısı yaptı.

Rishi Sunak, ekonomik ve siyasi krizin derinleştiği İngiltere’de 4 ayda başbakanlık koltuğuna oturan üçüncü isim oldu.

Sunak Hint kökenli ama ailesi Doğu Afrika’dan geliyor. İngiliz İmparatorluğuna çalışan Sunak ailesi, bağımsızlık hareketleriyle birlikte Doğu Afrika’dan kovulan ailelerden…

İngiltere’nin en pahalı özel lisesinde okuyan Rishi Sunak, o yıllarda bir belgeselde kendisiyle yapılan röportajda, Southampton gibi bir işçi kentinde işçi sınıfından hiçbir gençle arkadaş olmadığıyla övünüyor.

Sunak, Oxford’da politika, felsefe ve ekonomi programını bitirdi. Ardından bir süre yatırım bankacılığı sektöründe, Goldman Sachs (goldmın saks) şirketinde çalıştı. 2008 ekonomik krizinde spekülasyondan büyük para kazandı.

Hindistan’ın en zengin ailelerinden birinin kızıyla evlenen Rishi Sunak, 1980 doğumlu olmasına karşın 730 milyon pound açıklanmış geliri ile İngiliz parlamentosunun en zengin milletvekili…

Rishi Sunak, Boris Johnson hükümetinin ekonomi bakanıydı. Parti içi seçim sürecinde de göçmen akışının engellenmesi ve mültecilerin Ruanda’ya gönderilmesi konularını desteklediğini açıkça ifade etti. Grevlerin yasaklanması için çaba göstereceğini söyledi.

Zengin kesim için vergi indirimi yapmanın adaletsizlik olacağını savunan Rishi Sunak, aslında saf bir neo-liberal...

İngiltere’de ekonomik kriz ve artan toplumsal hareketler nedeniyle Rishi Sunak’ın krize çözüm bulması yakın dönümde mümkün görünmüyor. Yani Britanya, uzun süredir devam eden siyasi ve ekonomik krizin bir sonraki aşamasını, Rishi Sunak ile yaşayacak.

# rishi sunak # ingiltere # ekonomik kriz