İran Mahabad'daki isyancıları bastırdı

İran, ülkedeki şiddet gösterilerinin ana sorumlularını yurt içi ve sınır ötesinde etkisiz hale getirmeye devam ediyor. Mahabad kentinde sükûnetin sağlanmasının ardından İran Devrim Muhafızları Ordusu, Irak’ın kuzeyinde Komele ve İ-KDP terör örgülerine ait kampları bir kez daha bombaladı.

Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta PKK/PYD hedeflerini hava harekâtıyla bombalamasının ardından İran da Irak’ın kuzeyinde operasyon yaptı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Pazartesi günü sabaha doğru İran Kürdistan Demokrat Partisi ve İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu hedeflerini bombaladı. Füze ve dronlarla yapılan operasyonda terör örgütlerinin eğitim ve örgütlenme karargâhları ile merkezleri bombalandı.

Erbil ve Süleymani’ye çevresindeki operasyonda ilk belirlemelere göre, 29 terörist ve çok sayıda kamp etkisiz hale getirildi. Operasyon sırasında ABD’nin Erbil Konsolosluğunda da alarm çaldığı bildirildi.

Devrim Muhafızları’ndan yapılan açıklamada teröristlere ağır darbe vurulduğu bildirildi.

Bir açıklama da İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani’den geldi. Bölgedeki terör örgütü varlığının başta Irak’ın güvenliğini tehlikeye attığını belirtti:

- Bölgenin İran’a silah ihraç edip isyanlarda kullanma yeri olmaması gerekiyor. Irak hükümetinin güçlerini ortak sınırlara konuşlandırarak terör gruplarının İran'ın güvenliğine yönelik faaliyetlerini önleyeceğini umuyoruz. İran, tehdidi savuşturmak için başka caydırıcı önlemlere başvurmak zorunda kalmamadır. Irak hükümetinin verdiği taahhütlerini yerine getirmede muvaffak olmasını, barış, güvenlik, dostluk ve kardeşlik bağları içinde sınırları tesis etmesini dileriz.

 Bu arada Cuma ve Cumartesi akşamı Batı Azerbaycan Eyaletine bağlı Mahabad kentinde Komele ve İ-KDP’ye bağlı güçler, devlet karşıtı gösterilere devam etti.

Şiddet dozunu artıran göstericiler, güvenlik güçlerine ateşli silahlarla saldırı düzenledi. Yaşanan çatışmanın ardından isyancılar bastırıldı. Kentte kontrolü sağlayan güvenlik güçleri halk tarafından coşkuyla karşılandı.

# iran