Rusya'dan tavan fiyat hamlesi: Petrol satışını kesebilir

Avrupa Birliği’nin 'Rus petrolüne tavan fiyatı uygulaması' kararına Rusya karşılık vermeye hazırlanıyor. Kremlin’in Avrupa için kabus olacak üç farklı senaryo üzerinde durduğu belirtiliyor.

Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı aldığı her karar birlik üyesi ülkelerde yeni bir krize yol açtı. Avrupa’nın son hamlesi Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması oldu. Avrupa Birliği üyesi ülkeler Rus ham petrolüne varil başına 60 dolara tavan fiyat belirledi. G7 ülkeleri ve Avustralya’da aynı kararı aldı.

Rusya, tavan fiyat uygulamasına karşı hamleye hazırlanıyor. Rus basını Kremlin’in 3 senaryosunu dillendiriyor.

Rusya’nın ilk seçeneği G7 ülkeleri başta olmak üzere tavan fiyatı destekleyen ülkelere Rus ham petrolünün satışının tamamen yasaklanması olarak öne çıkıyor. İkinci senaryonun ise “hangi ülkenin alıcı konumda olduğuna bakmadan tavan fiyatla alakalı maddeler içeren sözleşmeler kapsamında petrol ihracatının yasaklanmasının gündemde olduğu belirtiliyor. 3. seçenek olarak da 'tavan fiyat' politikasına karşı önlem alınması öne çıkıyor. Rus yetkililere göre, başka alternatifler de masada var.

Rusya’da konuşulan bu 3 seçenek Avrupa Birliği için kabus senaryosu olarak sunuluyor.

Rus devlet enerji şirketi Gazprom, doğal gaz için ruble ile ödeme yapmayı reddeden GasTerra'ya doğal gaz akışının askıya alınacağını bildirmişti. Gazprom daha önce de ruble ile ödeme yapmayı reddeden Finlandiya'dan doğal gaz arzını kesmişti.

# rusya # tavan fiyat # kremlin # avrupa birliği