Şi Cinping 3. kez ÇKP Genel Sekreteri

Çin Komünist Partisinin 20. Genel Kongresi sona erdi. Kongrenin ardında ilk toplantısını yapan Merkez Komite, Şi Cinping'i yeniden genel sekreter seçti.Şi, Çin’de Mao'dan sonra iktidarını üçüncü döneme taşıyan ilk lider oldu.

Çin Komünist Partisinin 20. Genel Kongresi sona erdi. Kongrenin ardında ilk toplantısını yapan Merkez Komite, Şi Cinping'i yeniden genel sekreter seçti.Şi, Çin’de Mao'dan sonra iktidarını üçüncü döneme taşıyan ilk lider oldu. Rusya Devlet Başkanı Validimir Putin ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Lideri Kim Jong-un, Şi Cinping'i tebrik etti. İki lider. de mesajlarında Çin ile iş birliğini güçlendirme vurgusu yaptı.

Çin Komünist Partisi’nin en üst yönetim organı Merkez Komite, Şi Cinping'i yeniden genel sekreter seçti.

Devlet Başkanı Şi, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zedung'dan bu yana parti liderliğini iki dönemden fazla sürdüren ilk lider oldu.

Yeni seçilen Merkez Komite, ilk toplantısında kendi içinde 25 kişilik Siyasi Büro'yu, 10 kişilik Merkezi Askeri Komisyonu, 7 kişilik Daimi Komite'yi ve Genel Sekreteri belirledi. Daimi Komite'ye dört yeni isim seçildi.

Toplantının ardından Genel Sekreter Şi ve yeni seçilen Daimi Komite'nin diğer üyeleri protokol sırasıyla basının karşısına çıktı.

Şi Cinping, geçen 10 yılda, "yüzyıl hedeflerinden" ilki olan "her yönüyle ortalama refaha sahip toplum yaratma” hedefine ulaşıldığı", söyledi. Gelecek 10 yılın hedefinin ise, "her yönüyle güçlü modern bir sosyalist toplum yaratmak" olacağını belirtti.

ÇKP Genel Sekreteri ve Devlet Başkanı Şi'nin Mart 2023’te yapılacak Çin Ulusal Halk Kongresi’nde 3. kez devlet başkanı seçilerek, iktidarını da üçüncü döneme taşıması bekleniyor.

Şi Cinping'i ilk tebrik eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oldu.
Putin, mesajında, ÇKP 20'nci Genel Kongresinin, Şi'nin yüksek siyasi otoritesini ve ÇKP'nni birliğini tam olarak teyit ettiiğini belirtti. Çin ile ilişkileri daha da güçlendirme vurgusu yaptı.

 "ÇİN İLE YAKIN ORTAKLIĞIMIZ DEVAM EDECEK"

Kongre kararlarının Çin’in karşı karşıya olduğu büyük sosyal ve ekonomik görevleri başarıyla yerine getirmeye yardımcı olacağına ve ülkenin uluslararası arenadaki konumunu güçlendirmeye yardımcı olacağına eminim. Devletlerimiz arasında kapsamlı ortaklık ve stratejik ittifak ilişkilerini geliştirmek için yapıcı diyalogumuzu ve yakın ortak çalışmamızı sürdürmek benim için bir zevk olacaktır.


Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Kim Jong-un da 3. kez ÇKP liderliğine seçilen Şi Cinping'e tebrik mesajı gönderdi. Kim, mesajında "Çin ile ilişkilerimizi zamanın ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde 'daha güzel bir geleceğe' sizinle birlikte taşıyacağız" ifadelerini kullandı.

# Çin Devlet Başkanı Şi Cinping # çkp # çin