Borrell'in bahçe benzetmesi tepki çekti:''Sömürgeci ve ırkçı anıları canlandı''

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa'yı güzel bir bahçeye, dünyanın geri kalanını ise bahta girmemiş ormana benzetmesi tepkilere neden oldu. Borrel’in ifadeleri için “altında güçlü bir sömürgeci ve ırkçı ton yatıyor” değerlendirmesi yapıldı.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in “Avrupa’yı güzel bir bahçeye dünyanın kalanını da balta girmemiş ormana” benzetmesi tepki topladı. Binlerce sosyal medyada kullanıcısı, Borrell'in 'masum görünen' ifadelerinin aslında 'ırkçı ve sömürgeci' mantığını ortaya koyduğunu ifade etti.

“DÜNYANIN GERİ KALANI BİZİ İSTİLA EDECEK''

Borrel, 13 Ekim’deki Avrupa Birliği Diplomasi Akademisi açılışında yaptığı konuşmada, “Avrupa Birliği’nin dünyanın geri kalanı çok daha fazla meşgul olması gerektiği" mesajını vermişti:

- Avrupa bir bahçedir. Biz bir bahçe kurduk. İnsanlığın inşa edebileceği, siyasi özgürlük, ekonomik refah ve sosyal uyumun en iyi birleşimidir. Dünyanın geri kalanının çoğu bir ormandır ve orman bahçeyi istila edebilir. Bahçıvanlar onunla ilgilenmeli ancak duvarlar örerek bahçeyi koruyamazlar. Çünkü ormanın güçlü bir büyüme kapasitesi vardır ve duvar asla bahçeyi korumak için yeterince yüksek olmayacaktır. Bahçıvanlar ormana gitmek zorunda. Yani Avrupalılar dünyanın geri kalanıyla çok daha fazla meşgul olmak zorundalar. Aksi takdirde, dünyanın geri kalanı bizi farklı yol ve araçlarla istila edecek. Evet, bu benim en önemli mesajım: dünyanın geri kalanıyla çok daha fazla meşgul olmalıyız.

 Borel’in bu sözleri sosyal medyada tepki çekti. Sosyal medya kullanıcıları, 'Söylemin altında güçlü bir sömürgeci ve ırkçı ton yatıyor', ''Bu beyaz üstüncü', Batı'nın refahının 'orman'ın vahşice sömürülmesiyle oluştuğunu görmezden geliyor', 'Masum görünen bu yorumlar 'orman'da adaletsiz, ırkçı ve sömürgeci 'bahçe'nin bıraktığı travmatik anıları canlandırıyor' gibi paylaşımlar yaptı.

Borrell, aynı konuşmasında Batı'nın Rusya'nın Ukrayna'ya karşı olası nükleer silah kullanmasına karşı güçlü bir yanıt vereceğini belirtti. Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Rus ordusunun “yok edileceğini” öne sürdü. Ukrayna Savaşı’nın Avrupa Birliği’ni değiştirdiğini saptayan Borrel, “Bu savaş, farklı perspektiflerden farklı bir Avrupa Birliği yaratacaktır” dedi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "ABD güvenliğimizle ilgilendi [...] refahımızın temelini Çin ve Rusya sağladı. Artık böyle bir dünya yok” ifadelerini kullanması da dikkat çekti.

# Josep Borrell # abd