Oktay: ''Enerji ve sanayide millileşme adımlarına devam ediyoruz''

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 36 günlük mesaisinin ardından 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifi görüşmelerinde Genel Kurul aşamasına geçildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Genel Kurul’da bütçenin tümü üzerinde konuştu. Oktay, istihdam, enflasyon, enerji ve üretim vurgusu yaptı.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 36 günlük mesaisinin ardından 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifi görüşmelerinde Genel Kurul aşamasına geçildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Genel Kurul’da bütçenin tümü üzerinde konuştu. Oktay, istihdam, enflasyon, enerji ve üretim vurgusu yaptı:

- Program dönemi boyunca istihdamın yıllık ortalama 890 bin kişi artması ve işgücüne katılım oranlarındaki öngörülen artışa rağmen işsizlik oranının kademeli olarak gerileyerek 2025 yılında yüzde 9,6 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin edilmektedir.
-Salgının etkilerinin en yoğun hissedildiği 2020 yılı ikinci çeyreğinden 2022 yılı üçüncü çeyreğine kadar olan dönemde mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak 4 milyon 900 bin istihdam artışı sağlanmıştır.
- Sanayide çarkları durdurmadan üretime ve ihracata hızla devam edilmesi ile firmalar ve hanehalkına verilen desteklerin etkisiyle ekonomimiz yüzde 11,4 büyüyerek son elli yılın en yüksek büyüme hızına ulaşarak kesintisiz büyümesini sürdürmüştür.
- 2022 yılının ilk dokuz ayında yüzde 6,2 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi harcamalar yönüyle değerlendirildiğinde orta vadeli program hedefleriyle uyumlu hareket etmiştir.
- TÜFE yıllık artış oranının yıl sonunda OVP hedeflerimizle uyumlu olarak yüzde 65 civarında gerçekleşeceği; takip eden aylarda yıllık enflasyonun peyder pey gerileyeceği öngörülmektedir.
- 2023 başında Karadeniz’deki doğal gaz çalışmalarının tamamlanması ve yeni rezervlerin keşfi ile enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmayı ve cari işlemler dengesi ile dış finansman ihtiyacı üzerindeki baskıyı daha da aşağı çekmeyi hedefliyoruz. Enerjide, sanayide kapasite ve kabiliyetlerimizi yerlileştirme ve millileştirme adımlarına devam ediyoruz.
- 100’üncü yılın bütçesi; yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve büyüme odaklı bir yapıdadır. ihracat odaklı büyüme stratejimiz verimli ve rekabetçi bir şekilde devam ettirilecektir.
# Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu # Fuat Oktay # bütçe kanun teklifi # enflasyon # istihdam # enerji