İhracatçı kredi sorunu yaşıyor: Üretim azalması ve işsizlik tehlikesi kapıda

Merkez Bankası faizi ile bankaların faizleri arasındaki makasın açık olması ihracatçının krediye erişimini önledi. Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi, “Ülkemizin şartları zorlayıp sanayici ve ihracatçıya krediyi açmalı, yoksa çok yakın zamanda ihracat diye kıvranırız” dedi.

İhracatçılar kredi sorunu yaşıyor. İş çevreleri kredi sorunu aşılmazsa ihracat yapılmayacak noktaya gelineceğine dikkat çekiyor.

Kredi sorunun derinleştiğine dikkat çeken Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi (yazıldığı gibi okunacak), kredi bulamayınca işçi çıkarmaya ve üretimi azaltmaya mecbur olduklarını söyledi.

- Düşünün 100 birimlik bir sermayeniz vardı, enflasyon dolayısıyla bu 50 birimlere düştü. 100 birimlik yatırımınız, istihdamınız var. Bunu alacak paranız olmayınca mecbursunuz krediyle almaya. Kredi de olmayınca mecbur kalacaksınız işçi çıkarmaya ihracatınızı düşürmeye ve imalatınızı düşürmeye.

 Ulusal Kanal’a konuşan Eskinazi, Türkiye’nin tasarruf fakiri olduğunu belirtti. Eskinazi, tüketimi azaltarak, tasarrufu yüzde 25’lere çıkararak Türkiye’nin ekonomik zorluklara aşacağını vurguladı:

Türkiye yüzde 10 civarında bir tasarrufa sahip GSMH’sında. Ama bu dünya üzerinde yüzde 25 civarında. Düşünün o ülkelerin, tasarruflarını sanayiye yönlendirebilme şansları var. Özellikle Çin’de bu çok yüksek bir rakam. Sanayisi de artıyor. Tüketimi ona göre azaltıyor. Biz maalesef tüketici bir ülkeyi. Onun için kendimizi birazcık frenlememiz lazım. Tüketimi biraz daha azaltmamız lazım çünkü kaynağımız yok. Öz kaynağımız yok. Bireysel olarak da öz kaynağımız yok. Onun için tüketimi frenlemeliyiz.)

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin tasarruf yaparak kalkınacağının altını çizdi.

# İzmir # Jak Eskinazi # ihracat # Merkez Bankası # kredi # faiz