İstanbul'da kirli dereler zehir saçıyor

İstanbul'da temizlenmeyen ve ıslah edilmeyen dereler, lağım ve atık suların akmasıyla kirleniyor. Dereler, halk sağlığını ve deredeki canlıları tehdit ediyor. Sanayi bölgelerinden başlayarak denize akan bazı dereler ise kirlilik nedeniyle kötü koku yayıyor. Vatandaşlar çözüm istiyor.

KAMERA : MEVLÜT AYDOĞDU

İstanbul Küçükçekmece’de, Göl ile Marmara Denizini birbirine bağlayan Menekşe Deresinin rengi kirlilik nedeniyle kırmızıya büründü.

İstanbul'daki kirli derelerden şikayetçi olan vatandaşlar edişeli ve yetkililerden çözüm bekliyor. Marmara Denizi'ne dökülen Menekşe Deresi, Tarabya Deresi ve Ayamama Deresi rengi ve pis kokusuyla vatandaşların tepkisini çekiyor.

Öte yandan deredeki canlılar da tehlike altında. Balık tutulan dere yıllar içinde balık çeşitliliğini de kaybetti.

Bölgede balıkçılık yapan Hüseyin Yurtseven, derede artık balık kalmadığını söyledi. Derenin yıllar önce halk arasında kuş cenneti olarak adlandırıldığını söyleyen Yurtseven, "artık derenin üzerinde kuş bile uçmuyor" diyor....

50 senedir bölgede ikamet eden Necmi Bingül, çarpık kentleşmenin de doğal yaşamı bozulmasında büyük etkisi olduğunu söyledi. Bingül, “Küçükçekmece gölünün sonu gelmiştir” ifadesini kullandı.

Çevre halkı durumdan şikayetçi... İBB’nin bölgede çalışma yapmadığını belirten mahalle sakinleri 30 yıl önce derede yüzebildiklerini söylüyorlar.

Ancak şimdi manzara çok farklı. Balıkçı Engin Şenay, dereye lağım aktığını ve fabrika atıklarının göle bırakıldığını ifade etti.

Diğer yandan benzer sorunlar Sarıyer Tarabya Mahallesi'nin iç kesimlerinden başlayarak İstanbul Boğazı'na dökülen Tarabya Deresi'nde de görülüyor.

Dereye yakın ikamet eden vatandaşlar "Geçmişte bu sudan abdest alınırdı, şimdi içine petrol dökülmüş gibi" ifadelerini kullanıyor.
Kirliliğin yanı sıra kuraklık tehlikesi de var... Yakınlarında çok sayıda evin bulunduğu derenin debisinin düşük olduğu ve bazı kısımlarının kuruduğu görüldü.

# İstanbul # sağlık # istanbul # istanbul büyükşehir belediyesi # ekrem imamoğlu # küçükçekmece # Sanayi # marmara # belediye # dere # balık çeşitliliği