Merkez Bankası ikinci enflasyon raporunu açıkladı

2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 23,2'ten yüzde 42,8'e çıktı. Küresel emtialardaki artışın enflasyonda belirleyici olduğu açıklandı. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyonun Mayıstan sonra inmeye başlayacağını öngördü.

Yılın ikinci enflasyon raporunu açıklandı. Merkez Bankası, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 23,2'ten yukarı yönlü revize ederek yüzde 42,8'e çıkardı.

Yıl sonu gıda enflasyonu tahmini ise yüzde 24.2'den yüzde 49'a yükseltildi.

Bir önceki raporda 80,4 dolar olan ham petrol tahmini 102 dolara çıkarıldı.

2023 yılı enflasyon tahmininin yüzde 12,9 ve 2024 yılı için de yüzde 8,3 olarak öngörüldüğü açıklandı.

Raporda, ilk çeyrekte enerji ve gıda başta olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artışların, enflasyondaki yükselişin ana belirleyicisi olduğu vurgulandı. Yurt içi enerji fiyatlarındaki gelişmelerin de üretici fiyatları üzerinde baskı oluşturduğu belirtildi.

İthalat fiyatlarındaki artışın yanı sıra yüksek seyreden taşımacılık maliyetleri ve tedarik aksaklıkları, enflasyonun görünümünü olumsuz etkilemeye devam ettiği açıklandı.

Liralaşma stratejisinin, Merkez Bankası'nın politika gözden geçirme sürecinin asli unsuru olduğunu kaydedildi. Fonlama yapısında TL cinsi kıymetlerin teminat olarak kullanımını artıracak adımların yakında devreye gireceği ifade edildi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyonun mayıstan sonra inmeye başlayacağını öngördü. Kalıcı fiyat istikrarı için en doğru kararlar alındığını söyledi. "Faiz indirmek, makro ihtiyati tedbirler de para politikası aracıdır'' dedi.

Öte yandan Kavcıoğlu, 500 TL'lik banknot basılacağı iddialarını yalanladı. "Bu iddiaların ciddiye alınacak bir tarafı yok. Böyle bir hazırlığımız yok" dedi.

fiyat Merkez Bankası üretici enflasyon