Dijital Türk Lirası sahaya çıkmaya hazırlanıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Türkiye'nin öncü teknoloji kuruluşlarının yürüttüğü Dijital Türk Lirası Sistemi Geliştirme Projesi'nde pilot uygulama yapılacak. Dijital Türk lirasının önce projede iş birliği yapan kurumların çalışanları tarafından kullanılması sağlanacak.

Dijital Türk Lirası sahaya çıkmaya hazırlanıyor. Pilot uygulama yapılacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dijital para sistemlerinin yaygınlaşması ve kullanım alanlarının giderek artmasından sonra çağı yakalamak adına harekete geçti. Dijital Türk lirası üretmek için yerli teknoloji firmalarıyla bir araya geldi. HAVELSAN, ASELSAN ve TÜBİTAK BİLGEM ortaklığıyla Dijital Türk Lirası Sistemi Geliştirme Projesi devam ediyor.

Dijital Türk Lirası Ağı için altyapının hazırlanması sorumluluğunu HAVELSAN üstlendi. Prototip dijital kimlik yönetim altyapısının hazırlanması ve bütünleşmenin yapılması, mobil cüzdan uygulamasının hazırlanması, ayrıca dijital paranın ihraç, dağıtım, çevrim içi ödeme/aktarım ve itfa senaryolarının test edilmesi görevlerini yerine getiriyor.

HAVELSAN, pilot uygulama sürecinin yürütülmesi, sistem performans ve kullanıcı deneyimi ölçümlerinin raporlanmasında da hem destek hem de geliştirici olarak görev alıyor. Siber güvenlik ve veri analitiği konularında da sorumluluk üstleniyor.

Proje kapsamında, geliştirme, test, simülasyon ve iş takip araçlarının proje paydaşlarının kullanımına sunulacağı ortam HAVELSAN sunucuları üzerinde yer alacak. Saldırı tespiti, olay izleme ve analiz, zafiyet denetimi, güvenlik analizi, sızıntı algılama, sızma testi çalışmaları yine HAVELSAN bünyesinde yapılacak.

Birinci faz pilot uygulama çalışmaları kapsamında Merkez Bankası nezdinde prototip "Dijital Türk Lirası Ağı" tesis edilecek. Teknoloji paydaşlarıyla dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testleri yapılacak.

Dijital Türk lirası kullanımının önce projede iş birliği yapan kurumların çalışanları tarafından pilot uygulama olarak kullanılması sağlanacak. Çalışanlara kendilerine tanımlanacak dijital cüzdan aracılığıyla alışveriş yapma imkânı sunulması hedefleniyor.

# ASELSAN # türkiye # güvenlik # türk # destek