Almanya PKK'ya serbestlik tanımadı

PKK’nın, Almanya’da faaliyet yasağını kaldırma girişimi sonuçsuz kaldı. Almanya İçişleri Bakanlığı, PKK’yı terör örgütleri listesinden çıkarmayacağını ve faaliyet yasağının devam edeceğini açıkladı.

Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde yer alan PKK, Almanya’da faaliyet yasağının kaldırılması için harekete geçti. Alman avukatlar, İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bulunarak terör örgütü PKK’ya yasağın kaldırılmasını istedi.

Terör örgütüne yakınlığıyla bilinen Uluslararası Hukuk ve Demokrasi Derneği’nin görevlendirdiği iki avukat, bir kriminoloji uzmanı ve bir bilirkişinin hazırladığı raporu kaynak göstererek, PKK’ya yönelik faaliyet yasağının geçerliliğini yitirdiğini öne sürdü.

Avukatlar, başvuru sonrası, terör örgütü PKK/KCK’nın sözde sorumlusu Dilan Akdoğan’la birlikte açıklama yaptı. Açıklamada, PKK’nın Almanya’da suç işlemediği ve son 20 yılda hedeflerini değiştirdiği iddia edildi. “Örgüt, Türkiye’nin bölünmesi ve kürtler için ulus-devlet talebi yerine, demokratik haklar ve kültürel özerklik talep ediyor" ifadelerine yer verildi.

Başvuruyu inceleyen Almanya İçişleri Bakanlığı, PKK’nın faaliyet yasağının kaldırılması için bir sebep olmadığını açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Maximilian Kall, “Almanya'da PKK, aşırılık yanlısı terör örgütü olarak sınıflandırılmaya devam ediyor. Bu durum Alman hukuk sistemi ve Alman mahkemeleri tarafından defalarca onaylandı. Bu konuda herhangi bir değişikliği gerekli görmüyoruz” diye konuştu.

PKK, 26 Kasım 1993 tarihinden beri Almanya’da terör örgütleri listesinde yer alıyor ve tüm faaliyetleri yasaklanmış durumda… Federal Yargıtay, 2010 yılında PKK'yı, Alman Ceza Kanunu kapsamında "yabancı bir terör örgütü" olarak derecelendirerek, yasak kararının devamına karar verdi.

Avukatların “PKK artık suç işlemiyor” iddiasına rağmen Almanya İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, terör örgütü yandaşları geçen yıl çoğunlukla Türk kökenlileri hedef alan 387 suça karıştı. Bunlar arasında şiddet suçları da yer alıyor.

Almanya’da Federal Anayasa Koruma Teşkilatı’nın verilerine göre, PKK yanlısı dernek ve cemiyetlerdeki üye sayısı 14 bin 500 civarında.

# türkiye # pkk # terör # almanya # türk # örgüt # avrupa # avrupa birliği # demokrasi # son # Kürtler