Gelire endeksli senet ihracı başladı

Türk lirasını güçlendirmeye yönelik strateji kapsamında gelir endeksi senetlerin ihracı başladı. Kamu iktisadi teşebbüslerinin gelirlerine endeksli olacak sistemde yatırımcı asgari gelir garantisi ile korunacak. İşte merak edilen sistemin ayrııntıları.

Gelire Endeksli Senetler’in ihracı başladı.

Vatandaşların yatırımlarını Türk lirası cinsi varlıklara yönlendirebilmesi için alternatif bir araç olarak açıklanan GES getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan kamu iktisadi teşebbüslerinin gelirlerine endeksli olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan talepler Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank aracılığıyla toplanacak. Talep toplama bir hafta boyunca gerçekleşecek.

Türk liralasını güçlendirmeyi de amaçlayan çalışmayla yatırımcılar en az 1000 lira tutarında talep edebilecek.

Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senetleri’nde üçer aylık periyodlarda kupon ödemeleri yapılacak. 24 Haziran’da talep toplama sona erecek ve hak sahibi olanların hesaplarına senetler aktarılacak. Yeni uygulamada, 3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde, vatandaşların gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesi önlenecek. Bununla birlikte, GES'lere konu KİT'lerden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sunulacak.

Dönemsel olarak yüzde 5.32 getiri sağlayan GES yıllık bileşik getirisi yüzde 23.04 olacak. İtfa tarihi ise 23 Aralık 2022 olarak belirlendi.

# türk # Haziran