Şanghay İşbirliği Örgütü büyüyor

Şanghay İşbirliği Örgütü büyüyor. İran'ın katılımından sonra Belarus da Şanghay İşbirliği Örgütü’ne tam üyelik için başvuruda bulunuyor. 9 üyeye sahip örgütte 6 da diyalog ortağı ülke bulunuyor. O ülkelerden biri de Türkiye.

NATO’nun Doğu’ya doğru genişleme hamleleri Ukrayna kriziyle çıkmaza girerken Şanghay İşbirliği Örgütü kendini büyütüyor.

İran'ın katılımından sonra Belarus da Şanghay İşbirliği Örgütü’ne tam üyelik için harekete geçti. Açıklama Rusya Devlet Başkanı Şanghay İşbirliği Örgütü Özel Temsilcisi Bahtiyar Hakimov’dan geldi.

Hakimov, “Belarus tarafı, örgüte bir an önce kabul edilmelerini isteyerek, Belarus Devlet Başkanı'nın ŞİÖ’ye üyelik başvurusunda bulunma önerisinin hazırlandığını ilettiler.” dedi.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, örgütün kuruluş yıldönümünde bir mesaj paylaştı. Lukaşenko, “Birçok ülkenin çeşitli ortak projeleri uygulama fırsatı gördüğü örgütün tutarlı genişlemesi, yeni katılımcıların katılımıyla örgütün artan yetkisinin kanıtıdır.” ifadelerini kullandı.

1996 yılında 5 üye ülkeyle Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan ile birlikte kurulan örgüt şu anda 9 üyeye sahip. Ayrıca örgütte 3 gözlemci ve 6 da diyalog ortağı ülke bulunuyor. Türkiye 6 diyalog ortağından biri.

Çin Dışişleri Bakanlığı, 2016 yılında Türkiye'nin ŞİÖ ile iş birliğini derinleştirme arzusuna büyük önem verdiklerini bildirdi.

# türkiye # rusya # Ukrayna # iran # çin # nato # Tacikistan # kazakistan # Şanghay İşbirliği Örgütü # Kırgısiztan