Sri Lanka'da ekonomik kriz protestoları şiddetlendi

Sri Lanka'da derinleşen ekonomik krizin ardından binlerce protestocu, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın başkanlık konutunu bastı. Ekonomik krizi protesto eden göstericiler devlet başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın istifasını talep etti.

Sri Lanka Başbakanı Mahinda Rajapaksa 9 Mayıs'ta istifa etmiş ve "ülke ekonomisi çöktü" demişti. O günden beri gösteriler şiddetlendi.


Bir araya gelen binlerce Sri Lankalı, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın başkanlık konutu önünde toplandı. Polisin müdahalelerine rağmen slogan atarak ilerlemeye devam eden göstericiler, bariyerleri aşarak Rajapaksa'nın başkanlık konutunu bastı.

Savunma Bakanlığı kaynakları, gösteriler öncesinde Devlet Başkanı Rajapaksa'nın dün konutundan çıkarıldığını açıkladı. Devlet Başkanı Rajapaksa'nın başkanlık konutunu basan protestocuların ardından bir grup da Maliye Bakanlığı'nın kapılarını kırarak içeriye girdi.

1948'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana en kötü ekonomik krizin görüldüğü Sri Lanka'da gıda, akaryakıt sıkıntısı ve günde 13 saate varan elektrik kesintileri yaşanıyor.

Temel ihtiyaç maddelerine erişemeyen ve ekonomik krizi protesto eden göstericiler, ekonomiyi iyi yönetemediği gerekçesiyle Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın istifasını talep ediyor.

Sri Lanka hükümeti mayıs ayında IMF'den yardım talep etti. Ülke yönetimi, IMF'den gelecek yardıma kadar milyarlarca dolarlık dış borcun askıya aldığını duyurdu. Ülkenin 2026 yılına kadar yıllık ortalama 5 milyar dolar ödeme yapması gerekiyor.

# başkanlık # protesto # istifa # dolar # savunma # sri lanka # Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti