Suriye yönetimi Astana kararlarına olumlu bakıyor

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad resmi temaslarda bulunmak üzere İran'a gitti. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile de bir araya gelen Mikdad Suriye'nin Astana zirvesinde alınan kararları olumlu karşıladığını ifade etti. ABD'nin Suriye'yi terk etmesi gerektiğini vurgulayan Reisi, "Amerika'nın Fırat'ın doğusundan ve tüm bölgeden çekilmesi, Batı Asya'daki krizlerin temel ve köklü çözümüdür." dedi.

3'lü Astana zirvesine ev sahipliği yapan İran'da diplomatik temaslar sürüyor.

Resmi temaslarda bulunmak üzere İran'a giden Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad'ı Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kabul etti. Mikdad Suriye'nin Astana sürecinde yaşananlara olumlu baktığını ve olumlu gelişme olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Türkiye ekonomisinin gelişmekte olduğu ve Suriye ekonomisinin aynı trendin içinde olduğu bir dönemi deneyimlediklerini kaydeden Mikdad, ''Ancak iç işlerine müdahale ve yüzbinlerce teröristin Suriye'ye gönderilmesi, bu ilişkileri ve gelişmeyi durdurdu ve bu da ABD ile İsrail'in tam istediği şeydir. Biz kendi egemenlik ile güvenliğimizi savunmaya hazırız ve bundan vazgeçmeyiz'' dedi.

ABD'nin Suriye'deki işgaline son vermesi gerektiğini belirten Mikdad, "Türkiye ve hiçbir diğer ülke, Suriye'ye girmekten kazançlı çıkmaz ve bu, Suriye ile Türkiye'nin savaşmasına neden olur ve iki dost ve kardeş ülkeyi etkiler'' ifadelerini kullandı.

Suriye ordusunun bu ülkenin tüm sınırlarına hakim olması ve Suriye'nin ulusal egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini söyleyen Reisi de "Geleceğin bu ülke insanlarına faydalı olacağına, Suriye halkının sabrının ve direnişinin bu ülkenin ve bölgenin geleceğini aydınlık kılacağına eminim. Devrimin liderinin dediği gibi, Amerikalılar Suriye'yi terk etmeli. Amerika'nın Fırat'ın doğusundan ve tüm bölgeden çekilmesi, Batı Asya'daki krizlerin temel ve köklü çözümüdür." vurgusu yaptı.

Faysal Mikdad Reisi görüşmesinden önce İranlı mevkidaşı ile bir araya geldi. Görüşme sonrarsı ortak basın toplantısında konuşan İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, "Suriye sınırlarında yeni bir çatışma olasılığını göz önünde bulundurursak Astana zirvesi bu ülkenin sorununu savaştan siyasi çözüme dönüştürdü. Astana sürecinin Suriye ile Türkiye arasındaki sorunun çözülmesine yardımcı olmasını temenni ediyoruz." dedi.

Mikdad ise "Amerikan işgal kuvvetleri ayrılıkçı milislerden edatlarıyla birlikte Suriye’nin kaynaklarını yağmalamaya devam ediyor. Milislerin yabancılara bel bağlamaması ve vatan kucağına dönmeleri gerekiyor." vurgusu yaptı.

# abd # türkiye # amerika # iran # suriye # israil # cumhurbaşkanı # Batı Asya # İran cumhurbaşkanı İbrahim Reisi # Ulusal # suriye ordusu # son # Astana Süreci # Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad # İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan