TZOB anız yakma konusunda çiftçileri uyardı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği anız yakma ile ilgili açıklama yaptı Birlik, anız yakmanın tarım arazilerinde sürdürebilir verimliliğin kaybolmasına neden olduğunu belirtti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, anız yakma ile ilgili uyarılarda bulundu.

Anız yakmanın tarım arazilerinde sürdürebilir verimliliğin kaybolmasına neden olduğunu vurgulayan Bayraktar, aynı zamanda hava kirliliği yarattığını da söyledi:

- Havayı kirlettiğini belirten havayı kirlettiği gibi orman yangınlarına da sebep olabiliyor.Orman Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, Ülkemizde 2021 yılında 2 bin 793 adet orman yangını gerçekleşti. Bu yangınların yüzde 5,9’u yani 165 âdeti anız yakılması sonucu çıktı. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini tehlikeye atmayalım.


Bayraktar, anız yakılmasının sakıncalarını da tek tek açıkladı:

- Anızın yakılmasına bağlı olarak, toprağın organik maddesi yok oluyor ve toprağın önemli biyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri zarar görüyor. Organik maddece zengin olan toprağın su tutma kapasitesi artar. Tarımsal sulamada yaşanılan sorunları göz önünde bulundurduğumuzda bu konu bir hayli önemlidir. Bir diğer husus ise; anız yangınları nedeniyle komşu tarlaların ürünleri ve ormanlar tahrip olabilmekte, doğrudan ve dolaylı etkileri sayesinde toprakla birlikte birçok canlı önemli derecede zarar görmektedir.
# türkiye # türkiye ziraat odaları birliği # orman # Tarım # Şemsi Bayraktar # tzob