Şi Cinping Biden'ı uyardı: ''Ateşle oynayan kendisini yakar''

ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile telefon görüşmesi yaptı. Biden, Çin'in Tayvan'a yönelik politikalarının değişmediğini öne sürdü. Şi ise Tayvan konusunda yabancı müdahalesinin kabul edilmeyeceğini belirterek, "Ateşle oynayan kendini yakar" dedi.

Çin, Tayvan konusundaki tavrını bir kez daha ortaya koydu. Tayvan bağımsızlığına yönelik hareketlere ve her türlü dış müdahaleye karşı çıkılacağı vurgulandı.

ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile telefon görüşmesi yaptı. Biden, Çin'in Tayvan'a yönelik politikalarının değişmediğini öne sürdü.

Şi ise "Çin hükümeti ve halkının Tayvan konusundaki tavrı tutarlıdır; ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü korumak, 1,4 milyardan fazla Çinlinin ortak iradesidir. Halkın iradesi çiğnenemez. Ateşle oynayan kendisini yakar." dedi.

Çin Devlet Başkanı, ABD'ye "tek Çin" ilkesine ve ABD-Çin diplomatik ilişkilerinin temelini oluşturan Üç Ortak Bildiri'deki taahhütlerine, hem sözde hem de eylemde bağlı kalma çağrısında bulundu.

Öte yandan bu tartışmaların ortasında Singapur’da demirlemiş olan ABD uçak gemisi Tayvan’ın kuzeybatısına doğru ilerlemeye başladı.

Bejing merkezli Güney Çin Denizi Gözlem İnisiyatifi, Nimitz sınıfı uçak gemisinin rotasının Tayvan’a doğru olduğu bilgisini paylaştı. Ayrıca bölgede başka bir ABD zırhlısının bulunmadığı, geri kalan gemilerin Japonya’daki ABD Deniz Üssü’nde konuşlanmış olduğu vurgulandı.

# amerika # çin # uyarı # görüşme # Biden # Ulusal # bulundu # Şi Cinping # Tayvan