Henri Barkey FETÖ'yü övdü suçlamaları reddetti

ABD derin devleti elemanlarından Henri Barkey, 15 Temmuz, FETÖ ve hakkındaki iddialarla ilgili konuştu. Türkiye’de casusluktan yargılanan Barkey, CIA'nın eski Türkiye İstasyon Şefi Graham Fuller ile yakın arkadaş olduklarını söyledi. Eşinin de Fuller ile aynı görevde olduğu anlatan Barkey, “Cemaat bir zamanlar çok saygın bir örgüttü” diyerek, FETÖ’yü övdü. Eski CIA danışmanı, 15 Temmuz günü Büyükada’da olmasını ise “tamamen tesadüftü” sözleriyle savundu.

FETÖ’nün, 15 Temmuz darbe girişiminde yer almakla suçlanan ve hakkında yakalama kararı bulunan eski CIA danışmanı Henri Barkey, TELE 1 Televizyonunu yayınına katıldı.


Barkey, 15 Temmuz darbe girişimi için “o akşam ne olduğunu hiçbir zaman anlamadım” ifadelerini kullandı ve ekledi:

- Darbeler üzerine çalışıyordum. Türkiye'de darbeler yapıldığını hepimiz çok iyi biliyoruz. darbe yapıldığı zaman saat 21.00'de istanbul'un en kalabalık köprüsüne asker yollamazsınız. Bence darbe hazırlanmıştı, belki hükümet daha önce yapılacağını öğrendi bunun üzerine darbeciler bir an önce darbeyi hızlandırdılar. Fakat hükümet öyle bir şekilde örtbas etti ki her şeyi, hiçbir delil sunmadı.

Eski CIA danışmanı, darbe girişimin olduğu gün İstanbul Büyükada’da toplantı örgütlemesini ise, “tamamen tesadüftü” sözleriyle savundu:



- 2016'da darbe zamanı istanbul'da olmam tesadüf. büyükada'daki konferansın hazırlanışı aylar sürdü. mısır, abd, avrupa'dan insan getiriyorsunuz, bunu 2-3 günde yapamazsınız, programlama yapmanız gerekiyor.

15 Temmuz darbe girişimiyle bağlantılı olduğu suçlamasına yönelik Barkey, devletin gazetecileri yönlendirdiğini savundu.


- Türkiye gazetesi benimle ilgili ilk iddiaları yazdı. benim pasaport kontrolünden geçtiğim saate kadar yazdılar. bu bilgileri onlara devlet verdi. Türkiye Gazetesi’ndekiler beni tanımıyorlardır. Beni ajanlıkla suçlayarak abd hükümetini suçlamak istediler. Bence beni ajanslıkla suçlayarak sanki bunu amerikan hükümeti yapmış gibi amerika'yı suçlamak istediler.

Henry Barkey, CIA'nın eki Türkiye İstasyon Şefi Graham Fuller ile yakın arkadaş olduklarını söyledi. Fuller ile olan arkadaşlığı nedeniyle hedef alındığını savundu. Barkey, kendi eşinin de CIA’e bağlı Ulusal İstihbarat Konseyi Başkan Yardımcılığı yaptığını aktardı.


- Graham Fuller uzun zamandır washington’da değil. ilişkimiz kesildi, uzun zamandır konuşmadık. son derece saygın, son derece iyi tanınan insandır. Benim eşim uluslararası istihbarat konseyi’nde aynı görevdeydi. Braham’le arkadaşlığım türkiye ve ortadoğu ile ikimizin de ilgisi olması ile alakalıydı. O zaman zaten emekli olmuştu. gayet normal arkadaş olmamız. Türkiye’de yanlış anlaşılıyor, sistem farklı. Sizde yadırganıyor ama bizde yadırganmıyor.

Yayın sırasında FETÖ’yü öven sözler sarf eden Barkey, FETÖ elebaşı Fethullah Gülen ile de geçmişte görüştüğünü söyledi.



- Cemaat bir zamanlar çok saygın bir örgüttü. ben bir araştırmacıyım, herkesle konuşurum. bir kere fetullah gülen ile görüştüm, aradan 30 sene geçti ne konuştuğumuzu hatırlamıyorum.

Eski CIA danışmanı ayrıca, Fetö soruşturmalarında ordudan atılan darbeci generalleri savundu:


- Türkiye'deki terör örgütü mefhumunu anlamıyorum.siz 200 tane amiral ve generalin FETÖ'cü olduğuna inanıyor musunuz?
# abd # türkiye # amerika # cia # fetö # Henri Barkey # avrupa # nato # batı # ilk # son # darbe # çok