Avrupa’da grev dalgası büyüyor

Son 40 yılın en yüksek enflasyonun yaşandığı Avrupa’da grev dalgası büyüyor. İngiltere’de ulaşımın her alanında grevler sürerken, Almanya, İspanya, Fransa, Belçika ve Danimarka’da da hava ulaşımı durma noktasına geldi.

Son 40 yılın en yüksek enflasyonun yaşandığı Avrupa’da grev dalgası büyüyor. İngiltere’de ulaşımın her alanında grevler sürerken, Almanya, İspanya, Fransa, Belçika ve Danimarka’da da hava ulaşımı durma noktasına geldi.

Avrupa kentleri, on yıllardır görülmeyen kitlesel ve eş zamanlı grev dalgasıyla sarsılıyor.

İngiltere’de kara ve demiryolu ulaşımı durdu. Hollanda’da demiryolu işçileri iş bırakmaya hazırlanıyor. Almanya, İspanya, Fransa, Belçika ve Danimarka’da ise grevlerin başını havayolu çalışanları çekiyor.

İngiltere'de enflasyon yüzde 10,1 ile 1982'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Daha da artması beklenen enflasyon nedeniyle gıda, elektrik, doğal gaz gibi en temel ihtiyaçların fiyatları da rekor düzeye ulaştı. Ülkede grev dalgası ulaşımın yanı sıra, iletişim ve sağlık gibi birçok temel alana doğru genişliyor.

Ulaştırma sektöründeki greve 40 binden fazla işçi katılırken, sendikalar ücretlerin hayat pahalılığındaki artış göz önüne alınarak belirlenmesini istiyor.

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, grevler karşısında eski Başbakan Margaret Thatcher’in izini takip edecekleri 16 maddelik bir plan açıklamış, “sendikaları Thatcher gibi alt edeceklerini” söylemişti. İngiliz hükümetinin planı, çalışanların bir araya gelmesinin engellenmesi ve grevlerin yasaklanması gibi sendikal hareketi kırmaya dönük uygulamaları içeriyor.
Demiryolu İşçileri Sendikası ise, sendikaların birleşme çağrısı yapmasının an meselesi olduğunu bildirdi.

Hollanda’da da demiryolları çalışanları Çarşamba gününden itibaren iki hafta boyunca haftanın belirli günlerinde 24 saatlik iş bırakma eylemine hazırlanıyor.

Almanya, İspanya, Fransa, Belçika, Portekiz ve Danimarka’da ise grevlere havayolu çalışanları öncülük ediyor.

Portekiz’de sivil havacılık çalışanları, ülkedeki 10 havalimanında çalışmayı durdurdu. Almanya’da ise Lufthansa pilotlarının grevi Frankfurt havalimanında kaos yarattı. Çalışanlar, grevi ülke çapına yayma konusunda görüş birliğine vardı. Ancak henüz grev programı açıklanmadı.

Öte yandan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Brandenburg’daki “Yurttaş buluşması” etkinliğinde yuhalandı. Almanlar, yükselen enflasyon, kış aylarında yaşanması olası gaz krizi ve ekonomik sorunlar nedeniyle Scholz’u protesto etti. Kalabalıktan "Vatan haini, yalancı" ifadeleri yükseldi.

# ingiltere # ulaştırma bakanı # İspanya # fransa # enflasyon # avrupa # grev # Belçika