Suriye'den Türkiye açıklaması: "Anlaşma sağlarsak Türkiye ve Suriye'de terör olmaması gerekir"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad Moskova'da bir araya geldi. Ortak basın toplantısında konuşan Mikdat, "Biz ve Türkiye anlaşmaya karar verirsek, bu Türkiye ve Suriye'de terör olmaması gerektiği anlamına gelir." dedi. Lavrov da Suriye ile Türkiye arasında 1998'de imzalanan anlaşmalara geri dönmenin mümkün olduğunu söyledi. Rus bakan ayrıca Şam ve Ankara'nın mevcut diyalog kanallarını kullanarak bir anlaşmaya varmasının önemli olduğunu vurguladı.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, Moskova'yı ziyaret ederek Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Görüşmenin ardından kameralar karşısına geçen 2'li ortak basın toplantısında Türkiye'ye yönelik mesajlar verdi.

Suriye Dışişleri Bakanı "Biz ve Türkiye anlaşmaya karar verirsek, bu Türkiye'de terör olmaması ve Suriye'de terör olmaması gerektiği anlamına gelir." ifadelerini kullandı.

Mikdad, " Türk askerlerini Suriye'den çekmek için ortaya koyulacak çabalar, Suriye topraklarında durumu istikrara kavuşturmanın tek yoludur" ifadelerini kullandı.

Lavrov ise 1998 yılında Türkiye ile Suriye arasında terör tehdidini azaltmak için imzalanan Adana Mutabakatı'nı hatırlattı. Suriye ile Türkiye arasında 1998'de imzalanan anlaşmalara geri dönmenin mümkün olduğunu söyledi.

Lavrov, "Suriye, bu anlaşmayı kabul ediyor ve toprakları üzerinde tam kontrolü yeniden sağlanmasından sonra topraklarından tamamen sorumlu olmaya hazır, biz de bu pozisyonu destekliyoruz" dedi.

Rus Bakan, ayrıca Türkiye'nin olası harekatıyla ilgili de Şam ve Ankara'nın mevcut diyalog kanallarını kullanarak bir anlaşmaya varmasının önemli olduğunu belirtti.

Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanı, bölgede ABD ve Batı ülkelerinin varlığını işaret ederek, " Amerika ve Batılı ülkeler terörist grupları destekliyor ve Washington her gün Suriye petrolünü yağmalıyor." ifadelerini kullandı.

# abd # türkiye # rusya # amerika # suriye # türk # Dışişleri Bakanı # Sergey Lavrov # rus # moskova # Rusya Dışişleri Bakanı # Faysal Mikdad # Suriye Dışişleri Bakanı