Veliler okul maliyetleri karşısında kara kara düşünüyor

Okulların açılmasına sayılı günler kala, velileri ve öğrencileri alışveriş telaşı sardı. Ancak artan enflasyon kırtasiye fiyatlarını da etkiledi. Geçen sene yaklaşık 300 liraya dolan okul çantası bu yıl ortalama 700 liraya doluyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken bu yılki okul masraflarında yüzde 80 ila yüzde 150 oranında artış gözlemlendiğini açıkladı.

Çocuklar büyüdü, formalar küçüldü. Okullar, 12 Eylül’de açılacak. Öğrenciler ve velileri saran okul alışverişi heyecanı enflasyona yenik düşüyor. Okul malzemeleriyle dolup taşan marketlerde, kırtasiyelerde ve internet sitelerindeki yüksek fiyatlar dudak uçuklatıyor.

“EĞİTİM MALZEMELERİNDE KDV SIFIRLANMALI”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken konuya ilişkin açıklama yaptı. Palandöken, öğrencilerin temel hakkı olan eğitim ve öğrenim hakkını kullanırken eğitim için gerekli olan tüm araç-gereçlerde KDV'nin sıfırlanması gerektiğini söyledi:

- Geçtiğimiz yıl ile kıyaslandığında öğrencilerin bu yılki okul masraflarında enflasyona bağlı olarak yaklaşık yüzde 80 ila yüzde 150 oranında artış gözlemlendi. İthal ürünlerdeki fiyat çok daha yüksek. Oysa eğitim sektöründe kullanılan defter, kitap, kalem, kağıt, silgi gibi kırtasiye malzemeleri, en az gıda malzemeleri kadar temel ihtiyacı oluşturuyor. Bu kırtasiye ürünlerinin bir kısmında yüzde 8, bir kısmında da yüzde 18 olarak uygulanan KDV yeni eğitim-öğrenim sezonunda mutlaka sıfırlanmalı.


Öğrencilerin ihtiyaç listesinin ilk sırasında okul forması yer alıyor. Mağazalarda formalar için fiyat artışı yüzde 30’u buldu. Mağaza sahipleri ve üreticiler fiyatlardaki artışı döviz kuruna bağlı olan kumaş fiyatlarının artışına bağlıyor.

Veliler okul alışverişi için yoğun bir mesai harcıyor. Zincir marketlerde satılan kırtasiye malzemeleri ile kırtasiyecilerdeki malzemelerin fiyatlarını karşılaştıran veliler en uygun fiyatlı ürünü bulma yarışına girdi..

Kırtasiyeciler ise tüm okul malzemelerini satan zincir marketlerden yakınıyor.

Okul çantasını doldurmanın maliyeti hem sınıfa, hem de ürün kalitesine ve nereden alındığına bağlı olarak 310 lira ile 2 bin lira arasında değişiyor.

“ONLİNE EĞİTİM LÜKS DEĞİL BİR İHTİYAÇ”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken teknoloji devrinde artık internet ve bilgisayar kullanmak çok temel bir ihtiyaç haline geldiğini belirtti. Palandöken, “özellikle dar gelirli öğrenci ve veliler için yeni eğitim-öğretim yılında teknolojik anlamda kolaylık sağlanmalıdır” dedi:

- Günümüz teknolojik koşullarında artık online olarak eğitime katılmak lüks değil bir ihtiyaç haline geldi. Tüm öğrencilerin online eğitiminden ve araştırmadan geri kalmaması için artık olmazsa olmaz olan laptop ve internetten de KDV alınmamalı
# türkiye # eğitim # öğrenci # okul # kdv # ilk # veli # eylül # bendevi palandöken # kırtasiye # çok # öğrenim # TESK Genel Başkanı