TBB Başkanı Sağkan Türkiye'yi hedef aldı

2022-2023 Adli Yılı başladı. Yargıtay'daki törende konuşan Türkiye Barolar Başkanı Erinç Sağkan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları üzerinden Türkiye'yi suçladı. Sağkan'a yanıt Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan geldi. AİHM kararlarının siyasi olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Konu Türkiye olunca siyasi karar ama Fransa, Almanya olunca maalesef ters kararlar verir" yanıtını verdi.

2022-2023 Adli Yılı Yargıtay'da düzenlenen törenle açıldı. Törene Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Bakanlar Kurulu üyeleri ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katıldı.

Yargıtay'daki törende konuşan Türkiye Barolar Başkanı Erinç Sağkan, yargı camiasını hedef aldı. Sağkan, AB ülkelerinin uygulamadığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını görmezden geldi, Türkiye'yi suçladı:

- Bu çok ağır bir tablodur. Türkiye Barolar Birliği olarak AİHM kararlarının derhal uygulanmasını; hukukun üstünlüğü ilkesinin, Anayasa’nın 90/5. maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46/1. ve 19. maddelerinden doğan taahhütlerimizin gereği olarak gördüğümüzü ifade etmek isterim.


Sağkan'ın bu sözlerine yanıt ise gecikmedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AİHM kararlarına karşı Türkiye yanında konum alamayan Sağkan'ın sözlerini eleştirdi.

Sağkan, Batının dayatması olan ve cinsiyetsizleştirmeyi içeren İstanbul Sözleşmesi'ne de sahip çıktı:

- Anayasa’nın 90. ve 114. maddelerindeki açık düzenlemelere rağmen, Danıştay’ın iptal talebini reddeden kararıyla birlikte yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı sorununa, yargının etkililiği ve Anayasasızlaşma sorunlarının da eklenmesidir.


Sağkan'ın ardından kürsüye çıkan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca ise yükselen Asya'da yerini hazırlayan Türkiye'nin yargı sistemine dikkat çekti. Akarca, yeni dünyanın kuruluşuna ilişkin tespitlerde bulundu:

- Dünyaya hakim olan batı merkezli insan hakları anlayışı temelinden çökmüştür.
- Güçleri olduğu halde göçmen ölümlerine engel olmayan, göçmenlerin bindikleri tekneleri batıran, geri iten veya bu insan hakları ihlallerine duyarsız kalan insan hakları havarisi devletler de sessiz kaldıkları için zalimdir ve tarih önünde kaybedendir.


Programın kapanışı da Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. Erdoğan, konuşmasında Avukatlık Kanunu'nunda yeni değişiklik sinyali verdi. Cumhurbaşkanı, özellikle avukatların sorunlarının çözümü için adım atmaya hazır olduklarını belirtti:

- Avukatlık Kanununu barolarımızla çalışarak yenilemek istiyoruz. Hedefimiz savunma hakkının daha da güçlendirilmesidir. Adli yardım sistemimizi yeniden ele alacağız.
# erdoğan # cumhurbaşkanı # avrupa # asya # tayyip erdoğan # batı # Türkiye Barolar Birliği # Bir # AYM # recep tayyip erdoğan # tbb # aihm # Erinç Sağkan # çok # 2022 # Mehmet Akarca