Afganistan'da 1 yılda dış işlerde neler değişti?

ABD karşısında bağımsızlığını kazanan Afganistan bir yılda önemli yol aldı. Birçok ülkede yeniden elçilik açıldı. Kuru ve yaş meyve ihracı yapıldı. Askıya alınan uçak seferleri yeniden başladı. Gelişmeleri duyuran Afganistan Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki, ABD İHA'larının da Afganistan hava sahasında bulunmasının uluslararası yasalara aykırı olduğunu belirtti.

ABD'nin yenilgi alarak kaçtığı Afganistan'da bir yılda neler değişti? Afganistan Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki, Bakanlığın son bir yıllık icraatlarını kamuoyu ile paylaştı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından birçok ülkeye, Kabil'deki büyükelçiliklerini aktive etmeleri konusunda çağrı yapıldı.

İhracat ve ithalat sektöründe yerli iş adamlarına daha fazla kolaylıklar sağlandı. Afganistan'da üretilen kuru ve yaş meyveler ihraç edildi.

Pakistan, İran, Türkiye, Rusya, Özbekistan, Katar, Çin, Türkmenistan ve Kazakistan'da Afgan büyükelçilikleri yeniden açıldı.

Zaferden sonra askıya alınan uçak seferleri İran, Suudi Arabistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye ve Katar'a yeniden başlatıldı.

Dışişleri Bakanının ABD'ye de uyarısı vardı. ABD İHA'larının Afganistan hava sahasını ihlal etmesinin anlaşmalara aykırı olduğu vurgulandı.

Bakan Muttaki, komşu ülkelere de çağrıda bulundu. Afganistan'a karşı yapılacak operasyonlara, özellikle komşu ülkelerin kendi topraklarını kullanıma açmaması gerektiğinin altını çizdi.

Muttaki, son olarak ülke genelinde DEAŞ'ın kontrolünde hiçbir yerin olmadığını söyledi.

# abd # türkiye # rusya # iran # çin # ihracat # Afganistan # suudi arabistan # katar # pakistan # uçak # Birleşik Arap Emirlikleri # Bir # kazakistan # ithalat # dış ticaret # son # Hava # Özbekistan # türkmenistan