Türk Rus sektör buluşmaları düzenlendi

Türkiye-Rusya arasında ekonomik iş birliklerini artırma amacıyla İstanbul'da sektör buluşmaları düzenlendi. Etkinlikte, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, MÜSİAD, Rus Türk Ticaret Evi ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu gibi sektörel kuruluşlar yer aldı. Etkinlik, 14 Eylül’e kadar devam edecek.

Rusya ve Türkiye arasında ticaretin gelişmesi adına düzenlenen sektör buluşmaları İstanbul'da başladı.

Etkinlikte, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, MÜSİAD, Rus Türk Ticaret Evi ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu gibi sektörel kuruluşlar yer aldı.

Türk ve Rus iş insanları, ‘Rusya-Türkiye: Karşılıklı Ticaretin Geliştirilmesi İçin Gereksinimler’ isimli panelde bir araya geldi.

Etkinlik, 14 Eylül’e kadar 3 gün boyunca devam edecek.


''ÜÇÜNCÜ ÜLKELER İLE TİCARETİ DE TÜRKİYE ÜZERİNDEN YAPIYORUZ''

Etkinlikte konuşan Rusya’nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlara Türkiye'nin katılmamasıyla ikili ilişkilerin geliştiğini söyledi. Öyle ki üçüncü ülkelerle ticarette Türkiye'nin köprü olduğunu belirtti:

- Son zamanlarda Türkiye ile işbirliğimiz farklı sebeplerle arttı. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, çok kez buluşmalar gerçekleştirdi ve kısa bir süre zarfında tekrar bir araya gelecek. Ticari ilişkiler de bu görüşmede büyük önem arz edecek. Türkiye Batı’nın uyguladığı yaptırımlara katılmadı. İkili ilişkilerin yanı sıra, üçüncü ülkeler ile ticareti de Türkiye üzerinden yapıyoruz. Ürün, yatırım ve turizm gibi çeşitli alanlarda ilişkilerimizi geliştirmeliyiz.

''BATI'NIN ÇEKİLDİĞİ ALANLARI TÜRKİYE DOLDURACAK''


DEİK Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı İzzet Ekmekçibaşı ise, Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecinden itibaren Rusya ile ticaret faaliyetleri yürüttüğünü vurguladı:

- Yaptırımlar ile Batılı markaların Rus pazarından çekilmesiyle bir çok alanda boşluklar oluştu. Konsey olarak, bu boşlukların doldurulmasında Türk markalarının etkin olması için çaba sarf ediyoruz. İki ülke arasındaki ticaret hacminin otomotiv, yedek parça ve gıda, bilhassa süt ve su ürünleri ile paketli ve işlenmiş gıda ürünlerine ağırlık vererek fark yaratabileceğimize inanıyoruz. Rusya’dan Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen iş insanlarına DEİK olarak her türlü desteği vermeye çalışıyoruz.


MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Davut Altunbaş, iki ülke ticaretinin gelişmesi için oluşturulan kriz masası ile hem ticari hem de siyasi anlamda tarafların aklına gelebilecek her türlü çalışmayı yaptıklarını belirtti.

 

''TÜRKİYE BİR HAT VE BİRLEŞME NOKTASI''


Rusya Federasyonu’nun İstanbul Ticari Temsilcilik Ofisi Başkanı Arthur Leontyev da, Türkiye’nin ticarette Rusya’nın en önemli ortaklarından biri olduğunu ifade etti:

Türkiye aynı zamanda bir hat ve birleşme noktası. Türkiye’deki ortaklarımızla gemi taşımacılığı alanında yeni rotalar belirledik. Lojistik maliyetlerini düşürdük. Finansal konularla da Türkiye’nin en büyük bankalarıyla çalıştık. Türkiye’de organize sanayi serbest bölgeleri var. Buralardan üçüncü ülkelere ‘Made in Türkiye’ logosu ile gönderdiğimiz ürünlerimiz var. Rus şirketler bazı ürünleri dost olmayan ülkelerden ithal edemiyor. Biz de Türkiye üzerinden dost olmayan ülkelerden ithalat yapıyoruz. Ayrıca, Ahşap işleme işinde Rus pazarının yüzde 50’ye yakını Batı yaptırımları nedeniyle gitti. Türkiye de bunun gibi boşluğu olan sektörlerde ürünlerini pazarlayabilir.

 ''TİCARET HACMİ 50 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK''


TURKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yiğit Savcı, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin bu yıl sonunda 50 milyar dolar seviyesinde olacağını belirtti.

Bölgesel gelişmeler, 2022 yılında Türkiye ile Rusya’nın ekonomik ilişkilerinde gelişme sağladı. Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin bu yıl sonunda 50 milyar dolar seviyesinde biteceği tahmin ediliyor. Bu rakam geçen yıla nazaran yüzde 43’lük bir artış demek. Özellikle inşaat, lojistik, gıda ve enerji sektörlerinde devam eden güçlü ticari işler mevcut.

# istanbul # türkiye # rusya # erdoğan # Putin # cumhurbaşkanı # Bir # eylül # müsiad # Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu