Ahiliğin izinde bir ömür

Bakırcılık ve kalaycılık; bir zamanların Pirli mesleklerinden. Çarşıları şenlendiren, üretimi destekleyen birçok zanaat gibi o da yavaş yavaş tarihe karışıyor. Antalya’nın Elmalı ilçesinde Recep Öztekin, ilerleyen yaşına rağmen mesleğin yitip gitmemesi için mücadele ediyor. Recep Ustaya göre bağımsız ekonomi için tüm zanaatlar yeniden eski verimli günlerine dönmeli.

Bakırcılık ve kalaycılık, bir dönem neredeyse yok oldu. Ancak şimdilerde bakır gereçler sağlıklı yemek pişirmek isteyenlerin ve ikram sektörünün tercihine dönüştü. Bu da bir arz doğurdu. Her dönemin zanaatı olarak bu mesleği yaşatmaya çalışan ustalar ise, bu işi yeni nesillerin sahiplenmesini istiyor.

Antalya’nın Elmalı ilçesi, Ahilik geleneğinin hüküm sürdüğü kadim kentlerimizden. Elmalılı Recep Öztekin de, o geleneğin temsilcilerden. Recep Usta, bakırcılık ve kalaycılık işiyle uğraşıyor. İlerleyen yaşına rağmen mesleğin yitip gitmemesi için mücadele ediyor.

Bakır, mutfakların yine gözdesi durumuna geldi. Eskinden nerdeyse her mahallede yaygın olan bakır yapım ve bakım zanaatı şimdilerde sayılı ustalara kaldı.

Bakır araç ve gereçler, pasa ve dış etkilere karşı korunması için kalaylanıyor. Pek çok zorlukları olan bakırcılık ve kalaycılık aşkla yapıldığında anlam buluyor. Tıpkı Recep Ustanın hayatındaki yeri gibi…

Recep Usta, kalayın farklı kimyasallarla yapılmasına tepki gösterdi.

Recep Ustaya göre bağımsız ekonomi için tüm zanaatlar yeniden eski verimli günlerine dönmeli. Bunun için de çıraklık yeniden canlandırılmalı.


# Antalya # Bir