Rus gazete yazdı: MİR sisteminin kullanılacağı yeni bir banka kurulabilir

Batı'nın yaptırım tehdidi nedeniyle kullanımdan kaldırılan MİR ödeme sistemi gündemdeki yerini koruyor. Sabah Gazetesi Yazarı Dilek Güngör, Türkiye'nin MİR sisteminden çekilmesinin Batı'nın finansal aktörleri baskısı nedeniyle olduğunu ifade etti. Öte yandan Rusya Merkez Bankası Başkanının Türkiye'ye gelerek MİR sistemi ile ilgili görüşmeler yaptığı belirtildi. Dikkat çeken bir habere imza atan Rus İzvestiya gazetesi ise Türkiye'de MİR sisteminin kullanılacağı yeni bir banka kurulabileceğini yaz

ABD ve Batı'nın Rusya ekonomisini hedef alan yaptırımları sürerken Türkiye'de de MİR sistemini kullanan banka kalmadı.

Özel bankalardan sonra kamu bankaları da Rus ödeme sistemi Mir'den çıktı. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank Rusya'nın yerel ödeme sistemi Mir uygulamasının kullanımını durdurdu.

Alınan bu karara başta turizm sektörü olmak üzere tepkiler büyürken, MİR sistemi ile ilgili dikkat çeken haberler yapıldı.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Sabah Gazetesi Yazarı Dilek Güngör, "Türk bankalarının Mir’den çıkması için Batı finansal aktörleri devreye soktu." ifadelerini kullandı.

Türk bankalarının Mir’den çıkması için Batı finansal aktörleri devreye soktu. HSBC’den Commerz’e Deutsche’ye kadar hepsi birlik olup ‘sendikasyonlara girmeme, kredileri erken çağırma, hesapları kapatma’gibi tehditkar işlere girişti. Adamların hükümet politikasına sadakatine bakın

Dünya Gazetesi ise Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina’nın gizlice Türkiye’ye gelip bir dizi görüşme yaptığını iddia etti.

Nabiullina’nın da aralarında bulunduğu bir Rus heyetinin önce Ankara’ya ardından da İstanbul’a geldiği ve Türk bankalarının yöneticileriyle görüştüğü ifade edildi.

Ödeme sistemleri konusunda çalışmalarda bulunan Rusya Merkez Bankası Başkanının beklediği sonucu alamadığı öne sürüldü.

Öte yandan Rus İzvestiya gazetesi, Türk bankalarının MİR sisteminden tamamen çıkması üzerine, Türkiye’de söz konusu ödeme sisteminin çalışacağı yeni bir banka kurulabileceğini yazdı.

Rusya-Türkiye İş Konseyi Direktörü Aleksey Egarmin gazeteye verdiği demeçte, yeni bir banka kurulmasının yanında finans alanında kolaylaştırıcı olan clearing ve blockchain sistemlerinin de Mir’in yerine değerlendirilen alternatiflerden bazıları olduğunu kaydetti.

Rus ödeme sistemi MİR'e alternatif ödeme mekanizmasına ilişkin kararın önümüzdeki günlerde açıklanacağı belirtildi.

# istanbul # abd # türkiye # rusya # turizm # batı # Bir # kamu bankaları # Dilek Güngör # Mir ödeme sistemi