''Elektrik faturaları bizi çarptı''

Elektrik zamlarına üreticilerden tepkiler gelmeye devam ediyor. Tarımda kullanılan elektriğin, bu sene üretime ve üretim fiyatlarına olumsuz yansıyacağını söyleyen üretici temsilcileri “Elektrik faturaları bizi çarptı, elektriğin kamulaştırılmasını istiyoruz'' dediler.

Mersin Aydıncık Ziraat Odası ve Bozyazı İlçesi Tekmen Mahallesi Sulama Kooperatifi’nden açıklamalar geldi. “ Elektrik faturaları bizi çarptı.” diyen üretici temsilcileri, elektriğin kamulaştırılmasını istiyor.

Elektrik, zamların ardından tarımda en önemli girdi kalemlerinden biri oldu. Üretici cephesi ise duruma tepkili.

Girdi maliyetlerindeki artış yüzünden zor durumda olan üreticinin sırtına bir de zamlanan elektrik faturaları bindi.

Çiftçinin zor durumda olduğunu aktaran Aydıncık Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Akdeniz, üreticinin özel sektöre mahkûm edilmesine tepki gösterdi.

Akdeniz, elektrik dağıtımının kamulaştırılmasının önemine dikkat çekti.

Tarımsal üretimin devamlılığı için zamların geri alınması, çiftçinin ucuz elektrik kullanması ve desteklenmesi şart.

Mersin Bozyazı İlçesi Tekmen Mahallesi Sulama Kooperatifi Başkanı Hacı Hüseyin BALCI çevre bölgelerden büyük su motorlarıyla çekerek getirdikleri suyun tonaj fiyatının bu sene 4 lira zamlanarak 7 liraya mal olmasını beklediklerini söyledi.

Bölgede sera tarımı yapılıyor. 1 dönüm serada ise yaklaşık olarak yılda 1500 ton su kullanılıyor. Kooperatife ödenen su parasının üzerine bir de üreticinin su motorlarıyla su çekme maliyeti eklenince, 1 dönümde sulama maliyetinin bu 22 bin lirayı geçmesi bekleniyor.

Bölgede su bulunmadığı için çevredeki kaynaklardan su taşıması Kooperatif tarafından yapılıyor. Kar amacı gütmeden üreticiye su sağlayan kooperatif de zamlardan dolayı su veremeyebilir.

Üretici temsilcileri konunun derhal gündeme alınması gerektiğini belirtiyor.

# Mersin # elektrik # üretici # Ucuz # çiftçi # üretim # kooperatif # Tarım # ziraat # fatura # elektrik faturası # ucuz elektrik