ABD ve AB ülkelerinden Rusya'nın kararına tepki

Transatlantik ittifakının canlandırma gayretine giren Amerika, Rusya'nın Donetsk ve Lugansk'ı tanıma kararıyla Avrupa'dan beklediği geri dönüşü alamadı. Karara karşı Avrupa'dan ortak ve sert bir tutum gelmezken, bazı ülkeler kararı "kınamakla" yetindi. ABD ise yine yaptırım tehdidi savurdu.

" Rusya tehdidi" bahanesiyle transatlantik ittifakını canlandırarak Avrupa'yı yeniden hizaya çekmek isteyen Amerika, Putin'in Donetsk ve Lugansk kararına karşı Avrupa'dan beklediği etkiyi alamadı.

ABD'nin Ukrayna üzerinden kışkırtma girişimine, Rusya, Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığını tanıyarak tarihi bir yanıt verdi.

Ancak daha 2 gün önce Münih Güvenlik Konferansı'nda "Amerika geri döndü. Transatlantik ittifak geri döndü" diyen Biden, Avrupa'dan beklediği desteği alamadı.

ABD Başkanı Biden, kararı şiddetle kınadıklarını söylerken, Rusya'ya karşı yaptırım kararına imza attı. Kararla birlikte Rusya'nın tanıdığı ülkelere ticaret ve yatırıma yaptırım uygulanacağı belirtildi.

Karara karşı NATO da cılız bir açıklama yaptı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg(Yens Stoltınberg), "Rusya bir kez daha Ukrayna'yı işgal için bahane sahnelemeye çalışmaktadır" dedi.

Fransa,İtalya, Avusturalya, Japonya ve Hollanda kararı kınamakla yetindi.

Almanya, Rusya'nın kararından sonra Kuzey Akım-2 projesini askıya aldığını duyurdu. İngiltere ise 5 Rus bankasına yaptırım getirildiğini açıkladı.

Ukrayna BM temsilcisi ise Rusya'nın aldığı kararla ilgili Minsk anlaşmasının çözüm olduğunu söyledi.

# abd # ingiltere # rusya # Ukrayna # Boris Johnson # Putin # cumhurbaşkanı # almanya # nato # avrupa birliği # tepki # yaptırım # rus # Luigi Di Maio # Beyaz Saray # çözüm # Jen Psaki # jens stoltenberg # Donetsk # Lugansk