Rusya'nın NATO kuşatmasına karşı ilerleyişi sürüyor

Rusya, NATO kuşatmasına karşı başlattığı operasyonda, Ukrayna sahasında ilerleyişini sürdürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı, 4 yerleşim biriminde daha kontrolün sağlandığını duyurdu. Ukraynalı Neo-Nazi grupların, Zaporijya Nükleer Santrali'ne yaptığı kundaklama girişimi, Rus birliklerince önlendi. Sivillerin operasyon bölgesinden tahliyeleri de sürüyor. Rusya bugün kadar 150 bin sivilin tahliye edildiğini, ancak birçok kentte binlerce sivilin Neo-Nazi gruplarca rehin alındığını bildirdi.

Rusya birlikleri, NATO kuşatmasına karşı Ukrayna sahasında ilerleyişini sürdürüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, operasyonda bugün kadar Ukrayna'nın askeri altyapısına ait bin 812 hedefin imha edildiğini duyurdu.

Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun, Ukrayna'nın Kramatorsk kentine doğru ilerlediğini ve Nazarovka, Kuybışevo, Kalinin ve Novohrihorivka yerleşim birimlerini kontrol altına aldığını belirtti.

Mariupol kenti etrafındaki kuşatmanın daraldığını belirten Konaşenkov, son olarak Enerhodar kentinin de alındığını aktardı.

İçerisinde neo-nazi gruplarında olduğu Ukrayna güçleri, 28 Şubat’tan bu yana Rus birliklerinin denetiminde olan Zaporijya Nükleer Santrali'ni kundaklama girişiminde bulundu. Çıkan yangın Rus askerlerince kısa sürede söndürüldü.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Ukraynalı radikal milliyetçilerin oluşturduğu sabotaj grubunun, Rusya’yı nükleer sızıntıya sebep olmakla suçlamaK için santrali hedef aldığını söyledi. Konaşenkov, santralde, personelin olağan çalışmasına devam ettiğini, radyasyon seviyesinin de normal düzeyde olduğunu bildirdi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı da, Zaporijya Nükleer Santrali'ne yönelik saldırıdan reaktörlerin etkilenmediğini ve radyoaktif sızıntının olmadığını açıkladı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelerde, sivillerin tahliyesi için insani koridor oluşturması kararlaştırılmıştı. Ancak Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev, Harkov, Sumi, Çernigov ve Mariupol’de yabancılar da dahil binlerce kişinin Neo-Nazi gruplarca rehin alındığını duyurdu.

Ukraynalı yetkililerin Neo-Nazi gruplardan korktukları için sivillerin tahliyesine yardım etmediği vurgulayan Bakanlık, operasyon bölgelerinden tahliye edilenlerin sayısını 150 bin olarak açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’ya 10 binden fazla yabancı paralı askerin girmesinin beklendiğini belirtti. Konaşenkov, sadece Hırvatistan'dan, Ukrayna'ya 200 paralı askerin gittiğini, ABD’nin de ülkeye paralı asker sokmak için çalışma başlatttığını söyledi.

Konaşenkov, "yabancı paralı askerler, Rus konvoy ve uçaklarına saldırılar düzenliyor. Tüm bu saldırılar, ABD ve Batı’nın sağladığı silahlarla yapılıyor.'' dedi.

Hapishanelerdeki mahkûmları Rusya’ya karşı savaşmaları için serbest bırakan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, yabancı paralı askerlerin ülkeye vizesiz girişine izin veren kararı da geçtiğimiz günlerde imzalamıştı. Zelenskiy, kısa süre önce Ukraynalı olmayan gönüllüler için iki yabancı lejyon tugayı kurmuştu.

Öte yandan Almanya'nın Ukrayna'ya göndereceğini açıkladığı füzeler, bozuk çıktı. Alman Spiegel dergisinin haberinde, Ukrayna’ya gönderilecek 2 bin 700 Strela uçaksavar füzesinin 35 yıllık olduğu belirtildi. Yapılan ilk kontrollerde füzelerin çalışır durumda olmadığı tespit edildi. Haberde, çalışmayan ve çürümeye terk edilen füzelerin Ukrayna’ya gönderilmesi “Federal hükümet için büyük bir utanç'' ifadeleriyle yorumlandı.

# abd # rusya # Ukrayna # operasyon # hükümet # tahliye # nato # Devlet # rus # askeri # kiev # Zelenskiy