Limon dalda kalabilir

Türkiye'nin 2021'de yaş meyve sebze ihracatında Rusya, yaklaşık yüzde 35’lik payla ilk sırada yer aldı. Rusya ile ihracatın yavaşlamasının sancıları da baş göstermeye başladı. Mersin’de yetişen ve kilogram fiyatı 6 lira olan Lamas cinsi limonun fiyatı 2,5 liraya kadar düştü. Mersin bölgesinde yetiştirilen meyve ve sebzelerin yoğun şekilde Rusya’ya ihraç edildiğini belirten Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, Rusya’nın kaybedilmemesi gereken bir pazar olduğunun altını çizdi. Şahin, hükümete

Türkiye'nin en büyük yaş meyve ve sebze ihracat pazarı Rusya. Ukrayna-Rusya krizini yakından takip eden üreticiler, Rusya ile ilişkilerin bozulmasını istemiyor.

Hükumetin Ukrayna’ya ilişkin açıklamalarını dikkatle izleyen üreticiler, Rusya ile ticari görüşmelerin resmi kanallardan bir an önce başlamasını istiyor.

İhracat ürünü olan Lamas limonunun kilogram maliyeti 3 lira. Çiftçi zararda. İhracatın kesilmesiyle fiyatlar 6 liradan 2,5 liralara kadar geriledi.

2020 yılında limon ihracatının yasaklanması Rusya pazarının kaybedilmesine sebep olmuştu. Bu sebepten 2021’de erkenci cins limonlar dalında kaldı. Şuanda Rusya ile ihracatın yavaşlamasıyla, hasadına devam edilen Lamas cinsi limon da dalında kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, artan girdi maliyetlerinden dolayı üreticinin önümüzdeki sene üretime devam edebilmesi için Lamas cinsi limonun en az 5 lira olması gerektiğini ifade etti.

Çiftçinin mağdur olmaması için, Rusya pazarının kaybedilmemesi gerektiğini söyleyen Şahin, yetkililere seslendi.

Rusya’nın gıda konusundaki kısıtlamaları kaldırılacağı yönünde de duyum aldıklarını belirten Şahin, bu durumun birçok sektöre olumlu yansıyacağını ifade etti.

# adana # türkiye # rusya # Ukrayna # çiftçi # meyve # ziraat # sebze # limon # üretimi