Sırbistan sınıra asker gönderdi

Sırbistan ile Kosova arasında ipler bir kez daha gerildi. Sırbistan, Nisan ayında sandığa gitmeye hazırlanırken, Kosova yönetimi ülkedeki Sırpların oy kullanamayacağını açıkladı. Kosova’nın Sırbistan’a saldırı hazırlığında olduğunu iddia eden Belgrad yönetimi ise, sınıra asker gönderdi.

Kosova'nın 3 Nisan’da yapılacak Sırbistan seçimlerinde ülkedeki Sırpların oy kullanmasına izin vermemesi Balkanlar’da gerilimin yeniden yükselmesine neden oldu.

Kararın ardından Mitrovica Mahkemesi’nin Sırp asıllı başkanı Ljiljana Stevanovic, 22 Mart’ta Sırbistan’da düzenlenen Millî Güvenlik Konseyi’ne katılmış ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile görüşmüştü. Stevanovic'i Kosova hükümetince görevinden uzaklaştırılırken, karara Sırbıstan yönetiminde de sert tepkiler geldi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin, Sırplara saldırmaya karar verdiğini iddia etti. Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic de, "Kosova ve Metohiya’da Sırplara yönelik şiddet devam ediyor. Kurti, aldığı her yeni kararla barış ve istikrarı baltalıyor. Brüksel Anlaşması öldü" ifadelerini kullandı.

Açıklamaların ardından Sırbıstan yönetimi, Kosova sınırına askeri birlik gönderdi.

Sırpların oy kullanmasına izin vermeyen Kosova’ya, Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve ABD’den tepki geldi. Yapılan ortak açıklamada, soruna sırpların oy kullanmalarına izin verecek pragmatik bir çözüm için iki hükümetle yoğun şekilde çalışıldığı kaydedildi.

# abd # ingiltere # açıklama # oldu # dünya # brüksel # tepki # balkanlar # iddia # mart # Kosova # askeriye # gerilim