Avrupa Birliği Orban'ın zaferinden rahatsız

Macaristan’da Soros solu ile Batı destekli muhalefete karşı seçim zaferi kazanan Viktor Orban’ı, Avrupa Birliği hedefe aldı. Avrupa Birliği Komisyonu, Macaristan hükümetine ekonomik yaptırım uygulamaya başladı.

Macaristan’da Batı destekli 6’lı muhalefete karşı ezici bir zafer kazanan Viktor Orban, Avrupa Birliği’ni rahatsız etti. Başbakan Orban’ın üst üste 4'üncü zaferine karşı Avrupa Birliği ekonmik yaptırımları devreye aldı.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, hukuk kurallarına aykırı hareket ettiği iddiasıyla Orban hükümetine mali yaptırımlara başladıklarını duyurdu. Von der Leyen’in açıklaması üzerine Macar ulusal para birimi Forint yüzde 5 değer kaybetti. Avrupa Birliği’nden Macaristan’a giden fonların kesilmesi bekleniyor.

Macaristan’a verilen AB yardımlarının ödenmesi, benzer iddialar üzerine geçen yıl dondurulmuştu. Bu gelişme, Orban’ın seçim zaferini kutlarken AB’yi hedef aldığı “Aydan bile görülebilecek kadar büyük bir zafer kazandık, en azından Brüksel'den görüleceği kesin. Macaristan'ın egemenliğini ve özgürlüğünü savunduk” sözlerini akla getirdi.

Macaristan ile Avrupa Birliği arasında bir süredir LGBT tartışması yaşanıyor. Orban’ın liderliğindeki hükümet, Avrupa Birliği’nin, LGBT haklarının genişletilmesi baskısına boyun eğmiyor. Macaristan, Rusya’ya yönelik yaptırımlar konusunda da Avrupa Birliği’nden ayrı düştü. Macaristan, Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılmadığı gibi Avrupa Birliği’ndeki karar tasarılarını da veto etti.

# Para # rusya # avrupa # avrupa birliği # brüksel # ab # Ulusal # yaptırım # lgbt # macaristan # orban # zafer