Yeni ekonomi teklifi Meclis'te

AK Parti, yeni ekonomi teklifini Meclis’e sundu. 20 maddelik teklifle büyükşehir belediyelerinin vergi paylarından kesinti yapılması amaçlanıyor. Mevduat ve katılım fonunun sigortalanmasında da kapsam genişletilecek.

Kur korumalı mevduat sisteminden, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na birçok alanda düzenlemeye gidilecek.

AK Parti’nin hazırladığı 20 maddelik ekonomi teklifi Meclis’e sunuldu. Bankacılık Kanunu’nda değişiklik yapacak teklifle büyükşehir belediyelerinin vergi paylarından kesinti yapılması amaçlanıyor.

Büyükşehir belediyelerine devredilen metro projeleri için merkezi yönetimden harcanan tutarlar, belediyelerin genel bütçe vergi gelirleri üzerinden tahsil edilecek. Tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylarının azami yüzde 5'i oranında vergi kesilecek.

Teklifle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun yetkilerini düzenlenecek. Resmi kuruluşlar, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlara ait olanlar haricindeki tüm ticari mevduat ve katılım fonunun da sigorta kapsamına dahil edilmesi de hedefleniyor. Düzenleme ile kur korumalı mevduat sisteminde süre uzatımı halinde kurumlara vergi istisnası için tanınan süre de devam edecek.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu başkan yardımcılarının sayısı 2'den 3'e çıkarılacak. TMSF’de yeni daireler kurulacak. Böylelikle idari yapılanmadaki görev dağılımı, artan iş yükü etkin ve süreçleri hızlandıracak şekilde yürütülecek.

Kurumlar vergisi istisnalarında da değişiklik yapılacak. Yabancı paraların 2022 yılı sonuna kadar Türk lirasına dönüştürülmesi durumunda, elde edilen faiz ve kar payları istisna kapsamına alınacak.

Kayyum atanan bankalarla ilgili de düzenlemeye gidilecek. İflas eden bankaların hesaplarının terör örgütlerine aktarılmasını önlemek için varlıklarının hazineye devredilmesi sağlanacak.

# vergi # ak parti # parti # ekonomi # meclis # türk # banka # sigorta # tasarruf