İmran Han Karaçi'de milyonlarla buluştu

Pakistan’da Amerikancı darbeyle Başbakanlığı düşürülen İmran Han, Karaçi’de halkla buluştu. Milyonlarca Pakistanlının katıldığı mitingde İmran Han, görevden alınmasıyla ilgili çarpıcı ifadeler kullandı. Şahbaz Şerif yönetimi için “Hırsızlar geri döndü” diyen İmran Han, Pakistan’ı yabancı devletlerin kuklası olmasına izin vermeyeceğini vurguladı.

İkinci mitinginde de yer gök insandı. Milyonlarca Pakistanlı, bağımsızlıkları için yine meydanları doldurdu.

ABD destekli darbeyle görevden alınan Pakistan lideri Imran Khan, Peşaver’in ardından liman kenti Karaçi'de miting düzenledi.

Amerikan emperyalizmine karşı liderine sahip çıkan milyonlarca Pakistanlı, İmran Han’a destek olmak için Karaçi’de meydanlara akın etti.

İmran Han, konuşmasına “ülkemizin kimsenin kölesi olmasına izin vermem” sözleriyle başladı. Pakistan’ın ABD tarafından köleleştirilmeye çalışıldığını söyledi. Yaşanan siyasi süreç ve ABD’nin rolü ile ilgili çarpıcı ifadeler kullandı:

- Bu ülkeye karşı yabancı güçler tarafından büyük bir uluslararası komplo gerçekleştirilmiştir. Bu komplo ile iktidara gelen başbakan şahbaz şerif, ABD tarafından Pakistanlılara dayatılıyor. Görev sürem boyunca hiçbir ülkeye karşı olmadım, herkesle dost olmak istiyorum fakat ülkemizin kimsenin kölesi olmasına da izin vermem.

İmran Han, bazı muhalefet üyelerinin, birkaç ay önce ABD’nin İslamabad Büyükelçiliğinde ABD’lilerle buluştuğunu hatırlattı. Bu görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Donald Lu’nun, Pakistan’ın Washington Büyükelçisi aracılığıyla kendisini tehdit ettiğini söyledi:

- ABD’ye soruyorum; benimle ne derdiniz var? Yüksek mahkemeye soruyorum; hangi suçu işledim de kapalı olan mahkemeyi gece saatinde açtınız.

Şahbaz Şerif yönetimi için “Hırsızlar geri döndü” diyen İmran Han, halkı erken seçim talep eden barışçıl protestolar düzenlemeye çağırdı. Han, halktan sokakları, caddeleri ve şehirleri doldurmalarını isteyerek, "Bu komployu kabul ederseniz çocuklarınız sizi affetmeyecek" şeklinde konuştu.

İmran Han'ın Karaçi'deki mitingi ülkenin diğer kentlerindeki meydanlardan da takip edildi. Başkent İslamabad'daki Fatma Cinnah Parkı'nda binlerce kişi, Han'ın Karaçi mitingini hazırlanan dev ekrandan izledi.

# abd # pakistan # washington # muhalefet # darbe # islamabad # yüksek mahkeme # İmran