Astana’da Suriye konulu 19. zirvenin görüşmeleri başladı

19'uncu Astana toplantısı Kazakistan'da başladı. Suriye garantörleri Türkiye, Rusya ve İran heyetleri bir araya geldi. Suriye krizine çözüm amaçlı oluşturulan Astana görüşmeleri 2 gün sürecek.

Astana'nın bileşenleri Kazakistan'da buluştu. Garantör ülkeler Tükiye, Rusya ve İran önderliğinde 19. Astana görüşmeleri başladı.

İlk görüşme Rus ve Suriye heyetleri arasındaydı. İkili görüşmeler sonrası tüm taraflar bir araya gelecek.

Görüşmelerin gündemi Suriye'nin yeniden inşası, insani ve sosyo-ekonomik konular dahil siyasi sürecin kapsamlı şekilde teşvik edilmesi. En sıcak başlık ise Suriyelilerin vatanlarına dönüşü...

Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı Suriye Genel Müdürü Büyükelçi Selçuk Ünal başkanlığındaki heyetin temsil ettiği görüşmelere, Rusya'dan Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, İran'dan ise Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı başkanlığındaki heyetler katılıyor. Şam yönetimi adına ise Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ayman Susan ve muhalefetten bir heyet yer alıyor.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in de hazır bulunduğu görüşmelerde gözlemci statüsünde yer alan Ürdün, Irak ve Lübnan'dan heyetler de bulunuyor.

# astana # suriye # rusya