Avrupa'da ABD sorgulanmaya başladı: ''Avrupa'daki hakimiyeti için Ukrayna'yı kullanıyor''

Almanya ile Fransa’da sanayici ve siyasetçiler ABD’nin peşine takılarak Rusya yaptırımlarına katılmanın faturasını tartışıyor. Alman iş adamı Wolfgang Grupp, ABD’nin Avrupa’yı zayıflatmak istediğini söyledi.

Avrupa Birliği’nin lokomotif ülkeleri Almanya ve Fransa’da hükümetlerin Rusya yaptırımlarında ABD’nin yanında yer alması tartışılmaya başladı. Rusya ile siyasal, ekonomik ve kültürel ilişkileri kesen Avrupa ülkeleri zor bir döneme girdi.

Almanya’da tekstil şirketi Trigema’nın sahibi Wolfgang Grupp, hükümetinin Ukrayna konusunda yanlış adımlar attığını söyledi. Dikkati ABD'nin yaptırımlarına çeken Grupp, "Amaçları süper güç konumunu korumak” dedi.

Enerji fiyatlarının rekor seviyede artışı Alman sanayicilerini tedirgin etti. Trigema’nın sahibi Grupp, Almanya’da ezberleri bozan açıklamalar yaptı. Savaşa ayrılan milyarların boşuna olduğunu belirten işadamı, çatışmanın diplomasi yoluyla bitireceğine inandığını söyledi.

‘ABD, AVRUPA’NIN ZAYIF KALMASINI İSTİYOR’ 

Alman işadamı savaşın sürmesi ve yüksek enerji maliyetlerinin arkasında ABD’nin olduğunu kaydetti:

- Kesin olarak söyleyebilirim ki, bütün bu gelişmelerin arkasında ABD var ve her şeye onlar yön veriyorlar. ABD’nin amacı dünyada tek süper güç konumunu korumak. Bundan dolayı Avrupa’nın zayıf kalmasını istiyorlar. ABD, Avrupa’nın ekonomik açından güç kaybetmesine kesinlikle karşı değildir.

 
Fransa’nın Avrupa Parlamentosu'ndaki milletvekili Thierry Mariani de ABD’nin Avrupa'daki ekonomik egemenliğini güçlendirmek için 'Ukrayna'daki savaşı' kullandığını söyledi. Fransız milletvekili Fransa'nın bu gerçeği yeni yeni anlamaya başladığını belirtti.

Mariani, "Fransa ekonomi bakanı sonunda ABD'nin Ukrayna'daki savaşı Avrupa'daki ekonomik egemenliğini artırmak için kullandığını anladı" dedi. Fransa milletvekili Mariani, “Avrupa Birliği, Rus gaz tedarikini azaltma niyetini açıklar açıklamaz ABD Başkanı Joe Biden, Amerikan LNG'sini Avrupa pazarlarına tedarik etme fırsatını değerlendirmeye başladı" ifadelerini kullandı.

Daha önce de Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire parlamentodaki konuşmasında, Ukrayna'daki ihtilafın Avrupa'nın zayıflamasına ve LNG'sini Avrupa'daki tüketicilere 4 kat daha yüksek bir fiyata satan ABD'nin egemenliğine yol açmaması gerektiğini belirtmişti.

# rusya # abd # nato # Ukrayna