Çavuşoğlu'ndan Suriye ile normalleşme mesajı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Şam ile normalleşmeye ilişkin mesaj verdi. Çavuşoğlu, “İstihbarat kurumları arasındaki mevcut temasların diplomatik düzeye çıkarılmasına uygun ortam oluşursa, bunu da değerlendiririz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı 2023 yılı bütçesi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, yaptığı sunumda Suriye ile normalleşmeye ilişkin mesajlar verdi:

-İstihbarat kurumları arasındaki mevcut temasların diplomatik düzeye çıkarılmasına uygun ortam oluşursa, bunu da değerlendiririz.

 Çavuşoğlu, ülkesine geri dönen Suriyeli sayısını da açıkladı:

- İstikrarı sağlamaya yönelik çabalarımız sayesinde yaklaşık 530 bin Suriyeli geri döndü.

 Dışişleri Bakanı, Semerkand’da bu hafta yapılacak Türk Devletleri Teşkilatı zirvesinde yapılacakları da sıraladı:

- Türk Yatırım Fonu’nun hayata geçirilmesi, 2040 Vizyon Belgesi’nin 5 yıllık uygulama planı olan TDT 2022-2026 Strateji Belgesi’nin kabul edilmesi, TÜRKSOY, TÜRKPA, Türk Akademisi ve Türk Kültür ve Miras Vakfı’yla ilişkilerin kurumsallaştırılması, TDT Spor Teşkilatı kurulması, Ticaret ve ulaştırma konularında somut adımlar atılmasını planlıyoruz.

 Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail ile ilişkilere de değindi. Çavuşoğlu, “İsrail ile ortak çıkarlar ve karşılıklı hassasiyetlere saygı çerçevesinde bir işbirliği hedefliyoruz” dedi:

- Büyükelçilerimizi karşılıklı olarak yeniden atadık. Üst düzey ziyaretler gerçekleşiyor. İlişkilerimizin önemli bir unsuru, elbette Filistinli kardeşlerimizin hakları ile Kudüs’ün statüsü Yeni kurulacak hükümetle de süreci bu temelde ilerletmeye hazırız.

 Dışişleri Bakanı, gayri askeri statüdeki adaların silahlandırılmasıyla ilgili de konuştu:

- Son 1 yılda BM’ye gönderdiğimiz ilave iki mektup Yunanistan’ın dengesini bozdu.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# dışişleri bakanlığı # Mevlüt Çavuşoğlu # suriye