Cezayir ve Çin'den yeni işbirliği: Kuşak-Yol Girişimi planını imzaladılar

Gelişen dünya ittifakı BRICS’e resmen üyelik başvurusu yapan Cezayir Avrasya'ya ile ilişkilerini güçlendiriyor. Mağrip'in yükselen ülkesi Cezayir Çin ile Kuşak-Yol Girişimi uygulama planını imzaladı. İki ülke arasında iş birliğini geliştirme kararlılığı vurgulandı.

Avrasya güçleri Afrika'daki varlığını geliştiriyor. Yeni dünyanın gelişen ittifakı BRICS'e katılacak Cezayir, Kuşak-Yol Girişimi'nin önemli aktörlerinden biri...

İlk adımların 2018 yılında atıldığı Kuşak-Yol Girişimi kapsamında Cezayir ile Çin yeni adımlar attı. Kuşak-Yol Girişimi uygulama planı ve iş birliğini geliştirmeye yönelik iki anlaşma imzaladı.

İki ülke arasında video konferans yoluyla toplantı yapıldı. Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra ile Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı He Lifeng Kuşak-Yol Girişimi uygulama planının imzalandığını duyurdu. Bu yıldan geçerli olmak üzere 2024yılında kadar “önemli alanlarda” iş birliği yapılacağı belirtildi.

Gelişmeleri Cezayir Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama ile duyurdu. Atılan imzaların 2026'ya kadar uzanan stratejik iş birliği anlaşmasının bir parçası olduğu vurgulandı.

CEZAYİR VE ÇİN'DEN YENİ İŞBİRLİĞİ

Açıklamada Suudi Arabistan’da 7 Aralık’ta gerçekleştirilecek Arap-Çin Zirvesi’ne de işaret edildi:

- İki ülkenin de kalkınma politikasında öncelik verilen ana ekonomik alanlarda iş birliğini ilerletecek ikili mekanizmalara bir yenisi daha eklendi. Arap-Çin Zirvesi öncesinde bu önemli anlaşmaların imzalanması, iki ülkenin Arap dünyası ile Çin arasındaki iş birliğini güçlendirmeye katkıda bulunma konusundaki ortak arzusunu teyit ediyor.

 Cezayir ile Çin arasındaki ilişkilerinde son yıllarda dikkat çekici ilerleme yaşanıyor. Çin, 2013’ten bu yana, uzun yıllardır bu ülkeyi adeta “tekelinde tutan” Fransa'yı gölgede bırakarak, Cezayir'in birinci sıradaki ticaret ortağı haline gelmiş durumda.

# brics # cezayir # suudi arabistan # afrika