Cezayir'den BRICS hamlesi

Avrupa'nın, özellikle de Fransa'nın en büyük gaz tedarikçisi olan Cezayir, Avrasya'ya yakınlaşma politikalarını hızlandırdı. Yeni bir ekonomik düzeni savunan Cezayir yönetimi, gelişen dünya ittifakı BRICS'e resmen üyelik başvurusu yaptı.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu ekonomi birliği BRICS büyüyor. Ailenin yeni üyesi ise Cezayir. BRICS'e katılmak için resmi olarak başvuruda bulundu.

Cezayir Devlet Başkanı Abdelmadjid Tebboune temmuz ayında “yeni bir ekonomik düzen” diyerek ilk mesajı vermişti. Tebbun, BRICS’in “ekonomik ve siyasi bir çekim merkezi” olduğunu söylemiş, “bu gruba katılmanın, bağlantısızlık ilkesinin öncüsü Cezayir'i iki kutbun çekişme alanından uzaklaştıracağı” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Yaklaşık 3 ay sonra BRICS'e katılmak için resmi başvuru yapıldı. Duyuruyu Cezayir Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Ortaklıklar Özel Temsilcisi Leyla Zarruki yaptı. "BRICS ekonomi birliğine üyelik için gerekli tüm işlemleri tamamladı" dedi. Başvurunun yakında Pekin’de gerçekleşecek BRICS toplantısında ele alınacağını kaydetti.

Avrupa Birliği’nin üçüncü doğal gaz tedarikçisi olan Cezayir’in BRICS’e katılması, gelişen dünya lehine jeopolitik bir hamle anlamına geliyor.

Dünya nüfusunun yüzde 40'ından fazlasını oluşturan BRICS ülkelerine Suudi Arabistan, Türkiye, Mısır, gibi ülkelerin de katılması bekleniyor.

# brics # cezayir # Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune