G-20 Zirvesi'nde kritik görüşme: Şi ile Biden ilk kez buluştu

Dünyanın gözü Endonezya'da. G-20 Liderler zirvesi 15-16 Kasım'da toplanıyor. Bali ,zirve öncesi liderlerin ikili görüşme trafiğine sahne oldu. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ev sahibi Endonezya ile 5 alanda işbirliği anlaşması imzaladı.

Dünyanın ekonomi devleri 17'incisi düzenlenen G20 Zirvesi 'nde buluştu. Bu yılki buluşmaya Endonezya ev sahipliği yapıyor. Bali'de düzenlenen G20 Zirvesi'ne 19 ülke ve Avrupa Birliği liderleri katılıyor.

Ana teması "Birlikte Toparlanma-Daha Güçlü Toparlanma" olan zirve kapsamında "Gıda ve Enerji Güvenliği", "Sağlık" ve "Dijital Dönüşüm" başlıklı üç oturum yapılacak. Liderlerin esas gündemii, Rusya’nın Ukrayna operasyonu, ABD-Çin arasındaki Tayvan gerginliği ve Avrupa’yı saran enerji krizi...

15 Kasım'da başlayacak zirve için liderler birer birer Endonezya'ya geldi. Bali'de ikili görüşme trafiği yaşandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tören ile karşılandı. Zirve öncesinde Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ile görüştü. İkili görüşme sonrası Türkiye ile Endonezya arasında 5 anlaşma imzalandı. Savunma sanayisi, teknoloji, ormancılık, çevre ve kalkınma alanlarında işbirliğini içeren ikili anlaşmalar için imza töreni düzenlendi.

En merak edilen ikili görüşme ise ABD ve Çin liderlerinin yapacağı görüşmeydi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve ABD Başkanı Joe Biden ilk kez karşı karşıya geldi. İkili kameralara böyle poz verdi.

İkili ,görüşmenin basına açık bölümünde konuştu. Şi Cinping, "Dünya bir yol ayrımında" dedi, ABD'de dürüst olmasını istedi:

- İnsanlık benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya, dünya bir yol ayrımında ve nereye gideceği sadece bizim değil, tüm ülkelerin düşündüğü bir soru. e Çin-ABD ilişkilerinde stratejik öneme sahip meselelerle bölgesel ve küresel meseleler hakkında dürüst ve ayrıntılı bir görüş alışverişinde bulunmaya hazırım
- ABD tam da bunu yapmaya, sizinle çalışmaya hazır, eğer sizin de arzu ettiğiniz buysa. Çin ile ABD'nin farklılıklarımızı yönetebileceğini gösterme, rekabetin bir tür çatışmaya dönüşmesini önlemek, bizim sorumluluğumuz

 Görüşme sonrasında Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Beyaz Saray, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, Çin'i ziyaret edeceğini duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirveye katılmıyor. Rusya'nın Ukrayna'daki ABD yığınağına karşı başlattığı operasyon sonrası Putin'in dışlanmaya çalışıldığı biliniyordu. Bu çerçevede Putin'in zirveye skype üzerinden bağlanacağı iddia ediliyor. Zirvede Rusya'nın dışlandığı bir bildiri hazırlanacağı ve bu bildiriye Türkiye, Çin, Suudi Arabistan ve Hindistan'ın ret oyu vereceği de ortaya atılan iddialar arasında.

Asya-Atlantik kapışmasına dönen zirvede Rusya'yı Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil ediyor. Zirve öncesi Lavrov'un hastaneye kaldırıldığı iddialarını, Rus Dışileri Sözcüsü Maria Zaharova bu video ile yalanladı.

# tayyip erdoğan # Çin Devlet Başkanı Şi Cinping # joe biden # endonezya # G20 Zirvesi