Irak: ''Komşularımıza karşı teröre izin vermeyeceğiz''

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, terör örgütlerince ülke topraklarının komşu ülkelere karşı kullanılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Tahran’da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüşen es-Sudani, sahada nasıl iş birliği yapabileceklerini görüştüklerini belirtti.

Bağdat, Irak’taki terör örgütlerinin varlığını engelleyeceğini açıkladı. Irak topraklarının Türkiye ve İran’a karşı kullanılmasına izin verilmeyeceği duyurdu.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, göreve geldikten sonra üçüncü yurt dışı ziyaretini İran’a yaptı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tahran’ı ziyaret eden es-Sudani’yi resmi törenle karşıladı.

İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri daha da geliştirme kararı alan Reisi ve es-Sudani, baş başa görüşme yaptıktan sonra kameralar karşısına geçti. İlk sözü alan Reisi, söz konusu ziyaretin iki ülke ilişkileri açısından bir dönüm noktası olduğunu ve ilişkileri daha ileriye taşıyacağını söyledi.

Reisi, uyuşturucu, organize suçlar ve terör örgütleriyle mücadelede iki ülkenin ortak iradeye sahip olduğunu vurguladı. Bölgedeki ABD varlığının güvenliği olumsuz etkilediğini belirten Reisi, Amerikalıların bölgeden ayrılmasının güvenliğe olumlu katkı sağlayacağını da kaydetti. Bölgenin güvenliğinin, huzurunun ve istikrarının bölge ülkeleri tarafından sağlanması gerektiğini ifade etti.

Reisi’den sonra söz alan es-Sudani de Irak topraklarının terörist gruplarca komşu ülkelere zarar vermek amaçlı kullanılmasına müsaade etmeyeceklerini bildirdi. Es-Sudani, “İran ve Irak’ın güvenliği birbirini tamamlayıcı ve birbirinden ayrılmaz niteliktedir” ifadelerini kullandı.

# ırak # iran # İran cumhurbaşkanı İbrahim Reisi