İran Rusya'dan Su - 35 aldı: İşte teslimat tarihi

İran’ın Rusya’dan satın aldığı Su-35 savaş uçakları ile ilgili yeni bir gelişme kamuoyuna yansıdı. İranlı parlamenter Heidari, Rusya’nın uçakları 3 ay içerisinde İran’a teslim edeceğini açıkladı.

Parlamentonun Ulusal Güvenlik Komitesi üyesi Heidari, Tasnim Haber Ajansı'na jetlerin 21 Mart'ta başlayacak olan önümüzdeki İran yılında İran'a ulaşacağını söyledi.

Tahran, Rusya'dan hava savunma sistemleri, füze sistemleri ve helikopterler de dahil olmak üzere bir dizi başka askeri teçhizat siparişi verdi.

Basında çıkan haberlere göre İran, öncelikle hava üstünlüğü misyonları için kullanılacak olan 24 adet çift motorlu, yüksek manevra kabiliyetine sahip dördüncü nesil savaş uçağı alacak.

İran, 1990'larda satın aldığı bazı Rus MiG-29 Fulcrum savaş uçakları dışında son yıllarda herhangi bir yeni savaş uçağı satın almadı.

İran ve Rusya son aylarda ekonomik, ticari, enerji ve askeri işbirliklerini güçlendirmek için
önemli anlaşmalar imzaladılar.

ABD KAYGILI

CIA Başkanı William Burns daha önce Washington'un Rusya ile İran arasında artan işbirliğinden duyduğu kaygıyı dile getirmiş ve bunun sonunda tam bir savunma ortaklığına dönüşmesinden korktuğunu vurgulamıştı. Burns, yaptığı basın açıklamasında ülkesinin çok endişeli olduğunu ve aralarında belirmeye başlayan şeyi en azından "Rusya ile İran arasında geniş bir savunma ortaklığının ilk aşaması" olarak değerlendirdiğini söyledi.


Beyaz Saray geçtiğimiz günlerde ABD'nin İran ile Rusya arasındaki savunma ilişkilerinin
gelişimini takip ettiğini ve konuyu "rahatsız edici" olarak nitelendirdiğini duyurdu

Kaynak: Unews

# rusya # iran # su 35